Новини
Інфраструктура

“Розумний” пішохідний перехід обладнали у Хмельницькому

Незвичний ліхтарний стовп на одній з вулиць міста хмельничани помітили кілька тижнів тому. Червона підсвітка мала би зупиняти водіїв, аби убезпечити пішоходів, які переходять дорогу. Проте поки що хмельничани-автовласники, схоже, її ігнорують.

Вперше фото з ліхтарем, підсвіченим червоним, поширили у соцмережах в середині жовтня. Автор фото, як і, напевно, чимало мешканців міста, без пояснень не зовсім зрозумів призначення кольорової ілюмінації на стовпі.

Ноу-хау перед пішохідним переходом. Ось таке зробили на стовпах освітлення одного з пішохідних нерегульованих переходів, прокоментував світлину хмельничанин.

Ті, хто вже бачив подібні конструкції в інших містах, поділилися досвідом: таким чином дублюють сигнали світлофора, щоб водіям їх було видно здалеку.

Тобто водій реально може його сприйняти як червоний. Водій з Хмельницького у Києві або Дніпрі не зверне уваги на світлофор, – написали у коментарях.

Загалом хмельничани зійшлися на думці, що червоне світло, яке дублює сигнал світлофора, було би на стовпі над “зеброю” дуже доречним. Але оскільки перехід нерегульований, то, на думку містян, на таку підсвітку “даремно витратили гроші”. Як додали у коментарях, такий підсвічений стовп у місті побачили поки що лише один – на вулиці Толстого, перед поворотом на вулицю Ланову.

Як з’ясувалося згодом, не так далеко від істини були ті, хто писав про червоне світло як сигнал світлофора. Конструкція, яку побачили хмельничани, – це перший у місті «розумний» пішохідний перехід, обладнаний системою, яка реагує на рух.

Коли до переходу підходить пішохід, вмикаються червоний ліхтар та підсвітка. Вони попереджають водія про наближення людини,повідомляє ВСІМ.

Щоправда, у коментарях до новини хмельничани пишуть, що ліхтар світиться червоним постійно, незалежно від того, є на переході люди чи ні. Крім того, судячи з фото, водії, які, можливо, ще не знають про справжнє призначення підсвітки, не дуже на неї зважають, оскільки рухають через перехід разом з пішоходами.

Обійшлася така конструкція місту у 24 тисячі гривень.

Нагадаємо, у мікрорайоні Ракове минулого року встановили “розумний” світлофор, зелене світло на якому можна вмикати за допомогою кнопки.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook