Новини
Здоров’я

На Хмельниччині почали вакцинувати від COVID-19 вагітних та дітей

Жінкам, які чекають на дитину, вакцинуватися дозволили на початку листопада. Наразі перші вагітні, які мають рекомендований термін, вже отримали перші дози вакцини. У міському перинатальному центрі для лікування хворих на COVID-19 майбутніх матерів виділені окремі ліжкомісця. Кілька з них уже зайняті. Нещодавно в області почали вакцинувати і дітей віком від 12 років. Їх рекомендовано щеплювати конкретною вакциною. Загалом повний курс вакцинації (дві дози) отримали понад три сотні юних мешканців області.

Власна киснева станція має з’явитися у міській лікарні Кам’янця-Подільського. Очікується, що вона вироблятиме 560 літрів кисню на хвилину. Коштуватиме вона 3,5 мільйона, ввести в експлуатацію її планують наступного року.

За інформацією міської ради Кам’янця-Подільського, видобуватиме вона очищений кисень з навколишнього повітря та подаватиме у мережу до ліжок з хворими. Особливо важливою буде станція у випадку перебоїв з постачанням медичного кисню у балонах.

Інші новини про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 на території області під час сьогоднішнього брифінгу розповів в.о. генерального директора ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Микола Габрикевич.

Ситуація з поширенням COVID-19 на території області все ще залишається складною, навіть попри те, що темпи зростання дещо сповільнилися. Як і раніше, чимало випадків хвороби фіксують серед дітей. Наразі в області їх налічується 1500.

Після нещодавнього сплеску, сповільнилися темпи вакцинації серед дорослого населення. Щодня в середньому отримують вакцину близько 8 тисяч осіб, тоді як раніше ця цифра становила 11 тисяч. Як повідомив Микола Габрикевич, наразі вакцини на Хмельниччині є достатньо. Так Pfizer розподілили по області в кількості 14 тисяч доз, є також 7 тисяч AstraZeneca та 40 тисяч CoronoVac. Днями очікується надходження додаткової партії Pfizer в кількості 43 тисячі доз. Нагадаємо, вакцинація бустерною дозою поки що відтерміновується, оскільки позначки у 50% вакцинованих в області поки що не досягли.

Щодо дітей, яких у МОЗ дозволили вакцинувати, починаючи з 12 років виключно вакциною Pfizer, то загалом щеплено понад тисячу осіб.

Наразі в області зроблено 193 щеплення дітям віком 12-15 років, 54 дитини отримали по дві дози. У віковій групі 16-17 років зроблено 1010 щеплень, другою дозою вже вакциновано 255 дітей, – повідомив під час брифінгу Микола Габрикевич.

Почали отримувати вакцину також вагітні. Всього вакцинувалося 20 майбутніх матерів, які перебувають на обліку у міському перинатальному центрі. Дозволено отримувати щеплення тим жінкам, які перебувають у другому-третьому триместрі. Для вагітних рекомендовані вакцини Pfizer та AstraZeneca, вакцина ж Coronavak, за інструкцією, має протипокази, повідомила директорка Хмельницького міського перинатального центру Ірина Королюк. У медичному закладі, де виділено 40 ліжкомісць для хворих на COVID-19, наразі таких перебуває на лікуванні п’ятеро.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 11 листопада від початку пандемії зареєстровано 126208 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За добу виявлено 1089 нових випадків захворювання:

  • 695 – Хмельницький район
  • 237 – Шепетівський район
  • 157 – Кам’янець-Подільський р-н

Лікується 19748 осіб, з них 17721 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області – 70,3%. В лікарнях перебувають 2027 хворих, 163 – з підозрою.

Одужало ще 597 осіб:

  • 322 – Хмельницький район
  • 83 – Шепетівський район
  • 192 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2616. Зареєстровано ще 19 смертей внаслідок ускладнень від хвороби:

  • 10 – Хмельницький район
  • 6 – Шепетівський район
  • 3 – Кам’янець-Подільський р-н

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook