Новини
Культура

Книгу про подільський одяг презентували у Хмельницькому

Видання авторства Лілії Іваневич «Традиційний одяг українців Поділля» презентували вчора, 10 листопада, у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва. Участь у презентації взяли також директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, заслужена артистка України Майя Онищук та заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Сергій Шпаковський.

У монографії авторка спробувала репрезентувати регіонально-локальну специфіку традиційного вбрання українців Буковинської, Західної, Східної та Центральної зон Поділля другої половини ХІХ – початку ХХІ століття. Так, у книзі:

  • подано класифікацію народного одягу регіону за його конструктивно-художніми й функціонально-вжитковими характеристиками через призму розширеної фактологічної джерельної бази, зібраної авторкою самостійно в усіх подільських субрегіонах;
  • розкрито історію традицій і трансформацій подільського народного костюма – від витоків до сучасності, висвітлено його значущість як складової культурно-національної спадщини нашої держави;
  • сформовано розширені й узагальнені класифікації компонентів подільського народного одягу та різновидів матеріалів для виготовлення й оздоблення традиційних строїв подолян із врахуванням їх регіонально-локальних рис;
  • створено єдиний словник локальної термінології усіх одягових складових українців Поділля;
  • розроблено таблиці оздоблювальних орнаментальних мотивів та притаманних технік вишивки; представлені проєкти сучасних моделей одягу з використанням народних традицій.

Під час презентації своєї роботи Лілія Іваневич наголосила, що в українському народному одязі втілилася історична доля народу, його культура і традиції. Національний одяг зберігає в собі особливості різних культурних епох, тому він є одним з найважливіших історичних джерел вивчення культурних особливостей українського народу.

Довідка: Лілія Анатоліївна Іваневич – кандидатка історичних наук, позаштатна наукова співробітниця Хмельницького міського відділу Центру дослідження історії Поділля Інституту історії України НАНУ, членкиня НТШ (Львів) та Національної спілки краєзнавців України, лауреатка обласної премії ім. К. Широцького (2013) і Хмельницької міської премії ім. Є.Назаренка (2018). Авторка понад 200 наукових праць з історії України, українського костюма, етнографії. Учасниця понад 100 наукових форумів різного рівня, в тому числі у Пряшєві (Словаччина), Празі (Чехія), Мінську (Білорусь).

За інформацією Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook