Новини
Бізнес

Цукор на Хмельниччині подорожчав на третину, олія – на чверть

Ціни на Поділлі з початку року зросли на 8,2%. У жовтні інфляція сягнула 0,8%. Продукти дорожчали випереджаючими темпами: відповідно на 8,5% та 1,1%.

За 2021-й рік серед продуктів найбільше подорожчали цукор (на 35,1%) та олія (на 24,1%). Причому за жовтень ціни на олію звично збільшилися на 1,9%, натомість цукор за місяць подешевшав на 4,5%.

Якась у нас дивна дещо аграрно-промислова держава. Землі бракує, аби вирощувати буряк та соняшник? Неврожай? Мало засіваємо? Три рази ні, але провідні для області агрокультури після вдало проведених промислово-бізнесових операцій на полицях магазинів стають все дорожчими.

Якби не жовтневе здешевлення, то зростання цін на цукор протягом року майже на половину – непристойний, здається, факт. На цьому тлі підняття цін на макаронні вироби на 10,4% з початку року чи на м’ясо та м’ясопродукти на 11,4% видається цілком прийнятним.

Серед лідерів з подорожчання на Хмельниччині також перебувають хліб і хлібобулочні вироби: з початку року ціни пекарських виробів зросли на 10,5%; крім того, масло коштує більше на 7,6%.

Але маємо й товари, що подешевшали. Так, якщо порівняти з початком року, менше коштують фрукти – на 8,5% та овочі – на 10,3%. Звісно, врахуємо сезонність: восени після збору врожаю вони й мають знизитися в ціні у порівнянні з зимою. Але спостерігається дещо дивна динаміка: якщо у жовтні фрукти зрозумілим чином подешевшали на 7,5%, то овочі незрозумілим штибом підстрибнули в ціни на 9,5% за другий місяць осені.

Серед непродовольчих товарів та послуг з початку року на Поділлі найбільше здорожчали послуги освіти – на 18,3%, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook