Новини
Інфраструктура

Для пасажирів на візках у Хмельницькому пристосовані три десятки тролейбусів

У Хмельницькому для перевезення людей на візках пристосовано близько половини наявних у парку тролейбусів. У них є пандуси та окремо визначені місця для таких пасажирів. Проте пандуси водіям доводиться відкривати вручну, а за затримки на маршруті їх штрафують. Після нещодавньої халепи з пасажиром, відкриття пандусу для якого закінчилося зняттям тролейбуса з маршруту, всі відкидні конструкції у транспорті, кажуть в «Електротрансі», відремонтували.

Тролейбуси для людей з інвалідністю у додатку «Dozor City» позначені відповідним значком. Заїхати у салон таким пасажирам допомагають або водій, або інші пасажири. Хмельничани на візках, які користуються пандусами у тролейбусах, кажуть – вони досить зручні. От тільки у міському електротранспорті вони відкриваються вручну – для цього водієві потрібно вийти з салону, «розгорнути» пандус, дочекатися, поки пасажир заїде, а потім «загорнути» назад. Все це займає трохи часу. До того ж, інколи такі пристосування у транспорті ламаються. Нагадаємо, нещодавно у Хмельницькому спроба пасажира на візку заїхати в салон, закінчилася тим, що тролейбус далі не поїхав.

В «Електротрансі» визнають: це справді так, проблеми з цим є навіть у найновіших машинах.

На жаль, головний наш біль, який ми мусимо своїми силами виправляти, – це кріплення самого пандусу до кузова. Ширина смужки – досить ненадійна, і в процесі експлуатації відриваються кріплення, – пояснює головний інженер «Електротрансу» Олексій Ковтун.

Та додає: зараз усі пандуси справні. Їх укріпили і вдосконалили, де це було потрібно.

Нині у Хмельницькому для перевезення людей з інвалідністю пристосовані 32 тролейбуси – придбані в останні кілька років «Богдани» та «Електрони». Всі вони виходять на лінію, за виключенням тих, які перебувають на плановому ремонті.

Тролейбуси для людей з інвалідністю – це не лише пандус. У салоні для такого пасажира є відокремлене місце з м’якою спинкою та пасками безпеки. А ще сам транспортний засіб має бути без сходинок та з низькою підлогою. Водіям, які сідають за кермо такого тролейбусу, проводять окремий інструктаж.

Водії тролейбусів, прилаштованих для перевезення людей з інвалідністю кажуть: пасажирів на візках возять не часто, тому усіх їх знають в обличчя. А ще розповідають: іноді припаркуватися так, аби людині на візку було зручно заїхати всередину, досить важко – заважають маршрутки. Тож водіям таких тролейбусів важливо, аби доступ до зупинки був вільним, а бордюри – рівними. Адже за затримки та відхилення від графіків їх штрафують. А вкластися у ліміт в 30 секунд на посадку пасажирам на візках нереально.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook