Новини
Суспільство

У хмельницькому храмі відкрили кав’ярню

Кава, чай, гарячий шоколад – такий асортимент напоїв пропонують у кав’ярні, яку облаштували у костелі Святої Анни, що у мікрорайоні Гречани. Місце, де можна замовити гарячі напої і залишити благодійний внесок, розташували на першому поверсі храму.

Ініціатори створення кафе у храмі – отець Товариства Ісуса Бартек Перепелюк та молодь парафії.

Ми творимо спільноту, щоб ця спільнота і зростала разом, і служила іншим. І маючи можливість робити каву – чому б не поділитися з усіма? Так постала ідея парафіяльного кафе, яке збирає всіх наших парафіян, – розповідає священник.

Кав’ярню назвали «Magis», що латиною означає «більше», «на один крок вперед».

Вирішили зробити таку назву, щоб справді це було щось більше для людей, щоб люди сюди могли приходити, спілкуватися, – каже співавторка проєкту Вероніка Франчук.

Спеціально для кав’ярні проєкт не розробляли. Кожен з дому приносив те, що міг – глечики, свічки, вази. Малюнки на стінах з’явилися, щоб було затишніше, розповідає їхня авторка Карина Лисяк. Створювали та оздоблювали їх близько тижня.

Кав’ярня в храмі відчинена щодня. Парафіяни відвідують її і після служб, і в перерві між ними. Найбільше людей приходить у неділю. До кави тут пропонують тістечка, шоколад. Особливо полюбляють відвідувати кав’ярню бабусі, каже бариста Ілля Орахівський. Вони й поповнюють запаси домашньою випічкою.

Тут же працює крамниця з книгами, листівками, свічками. Тут на все є ціни, а от каву пропонують за добровільні пожертви. Найбільше купують гарячий шоколад та какао, каже бариста, бо до кафе приходить багато дітей. Бабусі ж обирають чай.

Кав’ярня у костелі – це лише частина проєкту. У підвалі реколекційного дому єзуїтів облаштували простір для молоді. Тут є кінозала, бібілотека, читальня, музичні інструменти. Кошти на ремонт приміщення виділила одна із італійських фундацій. Ідея створити щось креативне у храмі для цікавих бесід у парафіян виникла два роки тому, з початком пандемії.  

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook