Новини
Здоров’я

Майже дві тисячі подолян лікуються від коронавірусу стаціонарно

Станом на сьогодні, 16 листопада, у Хмельницькій області нараховується понад 17 тисяч діагностованих активних хворих на COVID-19. Більшість з них долають недугу вдома, проте близько двох тисяч осіб потребують нагляду медиків та кисневої терапії. В області продовжує зменшуватися кількість нових підтверджених випадків хвороби. Проте кількість летальних випадків внаслідок ускладнень від коронавірусу все ще залишається значною. У владі тим часом дають роз’яснення щодо “тисячі за вакцинацію”.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА, за останню добу в області підтвердили 387 нових випадків захворювання. З них

  • 243 – Хмельницький район
  • 54 – Шепетівський район
  • 90 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 17210 осіб, з них 1962 – стаціонарно, 15248 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 68%. В лікарнях, крім хворих з підтвердженим діагнозом, перебуває 149 пацієнтів з підозрою.

За добу додалося 32 летальні випадки:

  • 17 – Хмельницький район
  • 1 – Шепетівський район
  • 14 – Кам’янець-Подільський р-н

“1000 за вакцинацію”: хто отримає та як це працюватиме

Ініціатива президента України про виплату грошової винагороди тим, хто пройшов повний курс вакцинації, наразі для багатьох тема №1. Поки українці обговорюють новину, у владі роз’яснюють, хто отримає гроші і на що їх можна буде витратити.

Як розповів у своєму відеозверненні до українців президент вчора, 15 листопада, за отриману тисячу можна буде:

купити абонемент до спортзалу або фітнес-клубу,
відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал, виставковий центр,
купити квитки для подорожей Україною.

Програма стартує 19 грудня і діятиме кілька місяців. На неї виділять цього року близько 3 мільярдів гривень. Стільки ж – на початку 2022 року.

Точний механізм виплати коштів поки що не озвучили. Відомо, що для того, аби отримати кошти, потрібно буде реєструватися у застосунку Дія. Тим, у кого немає смартфона та цієї програми, згодом обіцяють повідомити і про альтернативні методи отримання коштів.

Додаткові роз’яснення надав і речник президента Сергій Никифоров у Facebook.

Бачу, що потрібно пояснити вчорашню звістку про тисячу гривень вакцинованим від коронавірусу. Її отримають усі українці, які мають повний курс вакцинації. Однією дозою у випадку Johnson & Johnson або двома – у всіх інших. До 19 грудня і після, – написав він.

Також речник президента додав, що, на його думку, назва “тисяча за вакцинацію” применшує важливість ініціативи.

Це масштабна програма з підтримки бізнесу. Тільки гроші віддають опосередковано через споживачів. У такий спосіб влада, по-перше, демонструє вдячність людям, які вирішили вакцинуватися, і заохочує тих, хто ще вагається. А по-друге, допомагає саме тим підприємцям, які найбільше постраждали від карантинних обмежень, – пояснив Никифоров.

Механізм виділення грошей опрацюють. Це не буде виплата готівки.

Це буде певний ваучер чи сертифікат, чи депозит на перелік товарів і послуг. Вичерпний список оголосимо найближчим часом, але узагальнено – це культура, подорожі й спорт. Тому є і третій плюс від програми – заохочення культурного й спортивного розвитку українців, – додав він.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook