Новини
Здоров’я

Відсоток вакцинованих хворих на COVID-19 у Хмельницькому зростає

У Хмельницькому понад 27 тисяч людей за 10 місяців 2021 року лікувалися від COVID-19 у сімейних лікарів. Лише 0,3% звернень – це повторні випадки захворювання. 4,8% пацієнтів – вакциновані. Станом на 1 листопада першою дозою медиками двох хмельницьких центрів первинної медико-санітарної допомоги щеплено понад 99 тисяч людей, майже 69 тисяч отримали дві дози. За проведення вакцинації медики отримали понад 3 мільйони гривень від Національної служби здоров’я України.

Центр ПМСД №1

За 10 місяців 2021 року в Хмельницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 з діагнозом “COVID-19” лікувалося 9,5 тисяч осіб. 585 (6%) з них щеплені. Майже 60% цих імунізованих пацієнтів отримали дві дози. Найчастіше це були краяни, які вакцинувалися Pfizer-BioN-Tech – 322. Є й захворілі після щеплення іншими вакцинами: СoronaVac – 175, AstraZeneсa – 75 і Moderna – 23 особи. Про це повідомила керівниця Центру Валентина Гесаль у відповіді на запит.

Обліковувати вакцинованих захворілих на COVID-19 помісячно у Центрі почали від серпня. До того від початку року таких тут налічили 28 осіб. Протягом серпня медики Центру лікували 7 щеплених осіб (6,6% від загальної кількість звернень з COVID-19 за цей період). Відтоді частка вакцинованих серед захворілих зростає. У вересні щеплених серед пацієнтів з таким діагнозом стало вже вдвічі більше у порівнянні з попереднім місяцем – майже 12%, а у жовтні – понад 14% від загальної кількості звернень через COVID-19.

5 щеплених клієнтів центру за рік потребували госпіталізації з діагнозом “COVID-19” (0,8% від загальної кількості захворілих щеплених від лютого). Одна вакцинована людина померла від COVID-19. Як зазначають у Центрі, всі ці люди мали супутні патології.

З початку року в Центрі зареєстрували 41 випадок повторного захворювання, що складає всього 0,4% від загальної кількості звернень з такою хворобою за цей період.

Всього від лютого і до початку листопада медики закладу щепили 32 211 осіб – двома, 41 938 – однією дозою. За проведення вакцинації Центр отримав від початку року понад 927 тисяч гривень. Максимальну кількість щеплень за одну зміну одна бригада закладу провела 2 вересня – а саме 290 щеплень.

Центр ПМСД №2

З початку року і до 1 листопада у Хмельницькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 з діагнозом “COVID-19” лікувалося понад 17,5 тисяч осіб, 742 (4,2%) з них щеплені. На відміну від Центру №1, тут більшість з таких пацієнтів (майже 56%) щеплені однією дозою. Ще одна відмінність – у співвідношенні вакцин: СoronaVac – 392, AstraZeneсa – 200 і Pfizer – 150. Серед вакцинованих Moderna захворілих тут взагалі не було. Про це повідомила директорка Центру Людмила Головко.

У липні недужих на COVID-19 вакцинованих від цієї недуги тут не зафіксували. У серпні таких осіб було 10 (тобто вже 8,7% від загальної кількості звернень з такою хворобою). У вересні щеплених стало вже 98 (майже 13%), а у жовтні – 634 (17% від усіх звернень з цим діагнозом). Відрізняється і кількість госпіталізованих щеплених: 87 вакцинованих клієнтів закладу потрапили до лікарень. Це 11,7% від усіх захворілих щеплених пацієнтів Центру. Всі госпіталізовані отримали лише одну дозу. Ніхто з вакцинованих клієнтів закладу не помер від COVID-19.

З початку року у закладі зафіксували 52 випадки з повторним захворюванням. Це 0,2% від загальної кількості звернень з COVID-19.

Всього від лютого медики цього закладу щепили 36 614 осіб однією дозою, 57 423 отримали два щеплення. Найбільше краян одна бригада щепила 22 жовтня – 397 людей. Від НСЗУ тут отримали цьогоріч понад 2 мільйони гривень за проведення процедури.

Вакцинальні висновки

Від серпня частка щеплених з-поміж захворілих на COVID-19 збільшується серед клієнтів обох центрів. Однаково низькою в обох закладах є і кількість повторних звернень. Зважаючи на це, дивним виглядає затверджений нещодавно МОЗ сертифікат про одужання з терміном дії всього на 90 діб.

Звертає на себе увагу значно більший відсоток госпіталізацій серед щеплених у центрі ПМСД №2. А також в обох закладах – кількість ін’єкцій за одну зміну однією бригадою. Адже ще у лютому тодішній Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко зазначав: одна така бригада зможе зробити лише 100 щеплень за зміну. Це збігається з даними Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

У складі бригад 1 лікар, 2 медичних працівника середнього медичного персоналу, 1 водій та 1 реєстратор. З огляду на таку кількість вакцинованих за зміну, складно уявити, яким чином здійснюється їхній огляд перед введенням медпрепарату.

Нагадаємо, процедура наразі фінансується із залученням коштів, отриманих від Міжнародного банку реконструкції та розвитку. У травні 2021 року тодішній міністр МОЗ Максим Степанов підписав з цією фінустановою Угоду про позику. Діяти вона почала з кінця липня. Згідно з домовленостями, Україна отримує 90 мільйонів доларів, 30 мільйонів з яких безпосередньо на оплату за проведення вакцинації. З розрахунку 3 долари на щеплення однієї особи. Тобто за цією Угодою про позику в Україні має бути імунізовано 10 мільйонів жителів. Ще майже 60 мільйонів – оплата за товари, роботи, неконсультаційні й консультаційні послуги, навчання та операційні витрати.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook