Новини
Події

У Хмельницькому громадські активістки обговорили важливість ратифікації Стамбульської конвенції

Днями за ініціативи Летичівської районної громадської організації «На-Дія», ГО «Жіночий хаб» (м. Хмельницький) та Хмельницької обласної ГО «Подільський центр «Гендерна рада» відбувся круглий стіл представниць громадських організацій Хмельницької області, на якій учасниці обговорили важливе питання – насильство в сім’ї.

Тема насильства була обрана не випадково. Саме питання допомоги жінкам, які постраждали від насильства, було одним з тих, що звучало майже на кожному заході, що проходили в рамках проєкту протягом травня-червня цього року. В 10 громадах, де ми провели зустрічі з місцевими активістками, жінки наголошували на актуальності проблеми насильства щодо жінок», – зазначила координаторка проєкту, голова ГО «На-Дія» Наталія Няньчук.

Як розповіли учасниці заходу, за статистикою 95% потерпілих від домашнього насильства становлять жінки, а у 75% випадків домашнього насильства страждають діти.

За інформацією Хмельницької обласної прокуратури, за 7 місяців цього року до органів поліції надійшло понад 3 тисячі заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства, 120 з яких – про вчинення кримінальних правопорушень. У 2021 році до суду направлено 135 обвинувальних актів та засуджено 61 кривдника, який вчинив домашнє насильство.  Серед 122 потерпілих – 14 дітей та 98 жінок, що складає 80%.

Насильство в сім’ї може мати форми фізичного, сексуального, психологічного,  економічного характеру. Часто жертви можуть не усвідомлювати, що перебувають під негативним впливом, адже, наприклад, відмова у допомозі хворому, обмеження та контроль фінансових витрат,  позбавлення їжі не виступає у нашій свідомості як насильство, яке може бути покаране законом, – розповіла голова ГО «Подільський центр «Гендерна рада» Тетяна Баєва.

Тема домашнього насильства є досить латентною. Жертва, часто – жінка,  боїться реакції кривдника, осуду суспільства. Не забуваймо про дітей, яких по суті нікому захистити. Тому від учасниць заходу прозвучала думка про необхідність внесення змін в українське законодавство та запровадження інституту адвоката дитини.

Протидіяти насильству в сім’ї покликані низка національних та міжнародних документів. Серед них – Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами – відома як Стамбульська конвенція. Документ був схвалений 2011 року всіма країнами-членами Ради Європи.

В Україні вказана Конвенція досі не ратифікована. Як повідомила Тетяна Баєва, громадські організації з різних куточків нашої держави неодноразово зверталися до вищого керівництва країни аби її якнайшвидше затвердили. Також 14 травня 2020 року набрала необхідних голосів, а саме 26 416,  електронна петиція № 22/087528-еп до Президента України із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами). Відповідь, надана очільником країни від 05 червня 2020 року, пояснювала процедуру прийняття відповідного рішення та, на жаль, досі не привела до конкретних дій.

Україна потребує ратифікації Стамбульської конвенції, бо це міжнародна угода, яка створює комплексні стандарти та кращі механізми, що мають бути втілені в національному законодавстві, – підкреслила Тетяна Баєва.

Цілі Стамбульської охоплюють чотири сфери дій: запобігання насильству щодо жінок та дівчат, захист постраждалих від насильства, покарання винних, а також реалізація відповідних скоординованих політик. Конвенція визнає різні групи населення, незалежно від статі, релігійних чи інших поглядів й закликає сторони застосовувати її положення до всіх потерпілих від домашнього насильства. 

«Правда на нашій стороні, адже ми прагнемо зробити українське суспільство більш гуманним», – підсумувала очільниця ГО «Подільський центр «Гендерна рада».

Нагадуємо, що у разі вчинення домашнього насильства, ви можете зателефонувати в поліцію за номером 102 (за необхідності — звернутися за медичною допомогою —  103). Також діє Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства (Ла Страда) — 116 123. Отримати безоплатну правову допомогу можна за номером 0-800-213-103.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Створення коаліції жіночих громадських організацій та ініціативних груп «Жіночий рух Хмельниччини», який реалізується завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується Українським Жіночим Фондом.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook