Новини
Бізнес

Експорт килимів з Хмельниччини зріс у майже півтора раза

Експорт товарів з Хмельниччини за три квартали становив 626,9 мільйона доларів, що на 41,0% більше, ніж за дев’ять місяців торік. Імпорт зростав повільнішими темпами – на 27,3% до 451,7 мільйона доларів. Позитивне сальдо сягнуло 175,1 мільйона (минулоріч 89,9 мільйона). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,39 (минулоріч за цей період – 1,25).

Провідним партнером Поділля в експорті залишається Євросоюз. Обсяг вивозу товарів до країн Європейського Союзу збільшився на 38,1% та становив 311,2 мільйона доларів, або 49,6% від загального показника. Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі 15,1%, а також до Німеччини – 8,4%, Нідерландів – 5,2%, Бельгії – 5,7%.

Серед інших країн континенту активно відбувалася торгівля зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Білоруссю та Молдовою.

 Азійський напрямок також серед пріоритетних. Окрім Єгипту та Туреччини, жваво відбувається експорт у Китай, який залишається одним з найбільших партнерів в експорті. Хмельниччина вивезла товарів до Піднебесної на  86,3 мільйона, що становить 13,8% від загального показника.

Що цікаво, Поділля наростило експорт килимів на 40,9% до 16,6 мільйона. Але традиційно саме продукти рослинного походження становлять майже половину від загального вивозу товарів. Причому експорт зернових у порівнянні з торішніми показниками зріс на 38,9% до 233,3 мільйона доларів. Вивіз молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду зріс на понад одну п’яту до 19,8 мільйона; жирів та олій – у 2,2 раза до 38,2 мільйона. Хмельниччина торгувала зі 124 країнами світу, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Читайте також: Послугами з Хмельниччини найактивніше користується Німеччина

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook