Новини
Бізнес

Послугами з Хмельниччини найактивніше користується Німеччина

Експорт послуг підприємствами Поділля протягом січня-вересня становив 21 мільйон доларів, імпорт – 17,1 мільйона. У порівнянні з трьома кварталами минулого року експорт збільшився на 13,5%, імпорт – на 35,5%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами становило 3,8 мільйона доларів (торік за цей період – також позитивне у розмірі 5,8 мільйона). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,22 (1,46 торік за цей період).

На Євросоюз припадає майже дев’ять десятих послуг, наданих Хмельниччиною, – 89,7%. Обсяг експорту послуг до країн Європейського Союзу збільшився на 11,6% до 18,8 мільйона доларів. Найпотужнішим партнером в експорті залишається Німеччина, в яку подільський бізнес вивіз послуг на 8,3 мільйона, що становить 39,6% наданих за кордон послуг; збільшення – 7,3%.

Також помітними партнерами в експорті послуг серед країн-членів ЄС були Польща, Бельгія, Кіпр, Естонія, Литва. Не варто забувати й про колишнього члена євроспільноти – Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, на яке припало 3,4% всього експорту.

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі експорту області становили послуги з переробки матеріальних ресурсів (37,0%) і транспортні послуги (42,2%).

За три квартали імпорт послуг з країн Європейського Союзу зріс майже в півтора раза – на 46,5% та становив 13,6 мільйона або 79,3% від загального обсягу імпорту. Головними партнерами в імпорті послуг були Франція, Польща.

Основу структури імпорту становили транспортні послуги (26,7%), послуги, пов’язані з подорожами (15,0%), роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності (31,6%), поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook