Новини
Суспільство

Громади Хмельниччини сплатять у держбюджет 178 мільйонів реверсної дотації

В наступному році громади регіону сплатять 178 мільйонів гривень реверсної дотації до державного бюджету. Але базова дотація буде майже у тричі більша – понад 484 мільйонів гривень. Найбільше реверсної дотації сплачують Хмельницька та Нетішинська громада. Найбільше базової дотації отримає Кам’янець-Подільська громада.

Про це розповіла Наталія Любченко, радниця з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області.

Реверсна дотація показує, що громада має значно вищі надходження податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на одного мешканця, ніж в середньому по Україні. Але вилучається не вся сума такого перевищення, половина залишається у громаді як стимул для подальшої роботи – тому всі громади мають налагоджувати співпрацю із бізнесом для зростання надходжень до бюджету, – наголосила Наталія Любченко.

Найбільше реверсної дотації сплачує місто Хмельницький майже 92 мільйони гривень та Нетішинська громада – 75 мільйонів, далі йдуть чотири сільські громади Гуменецька – 4,6 мільйона, Розсошанська – 3,3 мільйона, Крупецька – 3,3 мільйона та Сахновецька – 615 тисяч гривень.

В розрахунку на одного мешканця реверсної дотації лідирує Нетішинська громада, де мешкає 37,7 тисячі мешканців, кожен із яких умовно поверне державі у 2022 році 1988 гривень.

У абсолютній величині базової дотації найбільше отримає Кам’янець-Подільська громада – 48,4 мільйона, Дунаєвецька громада – 27,8 мільйона та Полонська громада – 23,7 мільйона гривень.

Постійна комунікація із бізнесом, зростання ефективності інвестицій громади та впровадження розвиткових проєктів, дозволить поліпшити фінансовий стан громад, що сприятиме посиленню спроможності, – вважає Наталія Любченко.

У проєкті Державного бюджету на наступний рік заплановано, що 6 територіальних громад Хмельниччини сплачуватимуть реверсну дотацію, ще для 5 громад процедура горизонтального вирівнювання не буде здійснюватися, та 49 громад регіону отримають від держави базову дотацію.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook