Новини
Екологія

На Хмельниччині обміліли декілька річок (ФОТО)

Рівень води, за словами мешканців Хмельниччини, значно знизився у річці Дністер та деяких його притоках. Обміліла в Хмельницькому і річка Плоска, проте для цього є зрозумілі причини, а от над загадкою зниження рівня води у річках області подоляни міркують, висуваючи свої припущення.

Днями у мережі з’явилося відео Дністра в районі Бакоти, зняте хмельничанином Сергієм Толстіхіним, який наразі активно розвиває зелений туризм у селі Гораївка на Кам’янеччині.

Не секрет, що останні тижні дуже обмілів Дністер, ось як виглядає біля Бакоти. Як вважаєте, в чому причина такого явища? – поцікавився чоловік.

У коментарях місцеві мешканці пишуть, що:

У листопаді на Бакоті майже завжди так

А опади коли були?

З Дніпром та сама історія і в цю пору року ця історія повторюється з року в рік. Замало дощів та зарегульованість ГЕСами

Гідроелектростанції запустили на повну потужність, тому й водосховища спрацьовані до мінімального рівня. На Дніпрі та ж сама картина.

Клімат. Зменшення опадів, висока температура, підвищення випаровування і т.д. найбільш повноводні ріки міліють. Це катастрофа. Коли про це заговорять можновладці, буде пізно. На поліссі (північ Волинської, Рівненської, Житомирської областей), де споконвіку були болота, до меліорації та певний час після неї, наразі зникають дрібні річки, а великі перетворюються на канави.

Як виглядає змілілий Дністер та його притоки, показали також у фото.

Річка Дністер сьогодні (23.11.2021), на межі Хмельницької та Чернівецької областей. У мережі поширюють фото річки Дністер, у якій значно впав рівень води. Зі слів дописувача, найбільше обміліли притоки Збруч та Жванчик, – написав кам’янчанин Олег Гільовський з посиланням на Хотинські вісті.

Плоска обміліла тимчасово

У Хмельницькому тим часом місцеві мешканці побачили, що рівень води у притоці Південного Бугу, річці Плоска, значно понизився. Раніше від містян надходило чимало нарікань на те, що вода у цій притоці має неприємний колір та запах.

Течія води у Плоскій почала вповільнюватися, а вода – застоюватися після того, як у середині минулого століття було створено водосховище у центральному парку. Наразі річка взагалі зупинилася.

2008 року у владі міста намагалися реалізувати проєкт оздоровлення річки. За задумом, Плоска мала виходити у Південний Буг через колектор під вулицею Кам’янецькою. Проте ідея виявилася надто дороговартісною, і проєкт відклали.

Цього року за відживлення Плоскої вирішили взятися нову. За інформацією Департаменту інфраструктури міста Хмельницького, підпірні стінки річки – аварійні, тож їх потрібно відремонтувати та укріпити. Відтак комісійно прийняли рішення про спуск води на водосховищі, аби обстежити не лише підпірні стіни, а й дно річки. За результатами обстежень шукатимуть рішення, як повернути Плоскій її течію.

Рівень води у річці потім обіцяють відновити.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook