Новини
Суспільство

Картопля на Хмельниччині надалі дешевшає

Середні ціни на картоплю, реалізовану сільгосппідприємствами в січні-жовтні, становили 5,11 гривні за кілограм. Зауважимо, що бульба цьогоріч неперервно дешевшає в області ще з весни.

Так, січневі ціни на картоплю становили 7,51 гривні за кіло. Після незначних коливань за підсумками першого кварталу вартість зафіксувалася на рівні 7,48 гривні, затим – неперервне поступове зменшення. Причому ціновий обвал стався у вересні: за підсумками трьох кварталів ціна відразу впала на гривню до 6,35 гривні за кіло.

Між іншим, схожа ситуація зниження цін спостерігалася й торік, але нині маємо навіть дещо несподіваний результат. Як вже йшлося, цьогоріч середня ціна січня-жовтня становила 5,11 гривні; а це навіть менше, ніж минулоріч – 5,45 гривні.

Зауважимо, що в 2020-му вартість бульби продовжувала знижуватися й далі: за січень-листопад – до 4,80 гривні за кілограм. Сподіватимемося, що й у поточному році ця тенденція збережеться – картопля й надалі дешевшатиме до новорічно-різдвяних свят.

Стрімко подешевшали, крім бараболі, плодові та ягідні культури – до 7,25 гривні за кілограм. У січні-вересні їхня вартість становила – 13,21 гривні. Причому, якщо картопля протягом поточного року (до вересня) мала більш-менш сталу ціну, то плоди-ягоди демонстрували стальну тенденцію до зростання вартості. Лише в останні два місяці їхня ціна зменшилася.

Торік динаміка вартості плодів-ягід була аналогічною, лише зауважимо, що такого стрімкого спаду як в останній місяць не спостерігалося. За підсумками січня-вересня 2020-го  ці культури коштували 7,13 гривні за кіло, а січня-жовтня – 6,49 гривні.

Можна сподіватися, що й цьогоріч ягоди ще дещо подешевшають. Принаймні минулого року їхня середня ціна січня-листопада ще зменшилася до 6,29 гривні за кілограм, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook