Новини
Кримінал

У хмельницькому турагентстві клієнтам пропонували послуги з підробки COVID-сертифікатів

Географія функціонування злочинної групи осіб не обмежувалися лише Хмельницьким – до співпраці залучили також медичного працівника із сусідньої області. Діяльність зловмисників, які займалися підробкою міжнародних документів про вакцинацію та незаконно збагачувалися завдяки цьому, припинили співробітники СБУ, разом з поліцейськими та під керівництвом Хмельницької обласної прокуратури.

Хмельницька турагенція, в якій, за інформацією пресслужби СБУ, працевлаштовували за кордоном громадян України, пропонувала своїм клієнтам додаткові послуги з оперативного отримання документів про COVID-вакцинацію. От тільки документи були фальшиві, а дані, які вносили у систему eHealth – неправдивими, оскільки вакцини власники сертифікатів не отримували.

Коштувала така послуга бажаючим виїхати за кордон на заробітки 1800 гривень – за сертифікат та 150 євро – за внесення даних у медичну систему. Допомагала хмельничанам медична працівниця центру ПМСД з Рівненської області. Тому виготовлені фальшиві документи мали всі ознаки справжніх – реквізити лікарів, медичних закладів, підписи та печатки.

За інформацією поліції Хмельницької області, в обласному центрі протиправною діяльністю займалася 39-річна жінка та 49-річний чоловік, який надавав послуги з отримання закордонних віз.

Щомісяця за свої послуги підприємливі громадяни отримували близько 300 тисяч гривень, а їхніми клієнтами були мешканці різних областей України, в тому числі посадовці, правоохоронці та бізнесмени.

Під час обшуків у фігурантів справи вилучили мобільні, комп’ютерну техніку, документи.

За фактом фальсифікації документів відкрите кримінальне провадження. Вирішується питання про оголошення підозри фігурантам справи.

Нагадаємо, на Хмельниччині наразі відомо про сім випадків підробки COVID-сертифікатів, які розслідують правоохоронці, встановлюючи обставини видачі фальшивих документів та осіб, до цього причетних.

За інформацією пресслужби СБУ у Хмельницькій області

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook