Новини
Здоров’я

Невакцинованих мешканців Хмельниччини ще більше обмежать у правах

З наступного тижня вступають в дію більш жорсткі обмеження для невакцинованих осіб на території “жовтої” зони епіднебезпеки. Коли Хмельницька область вийде з “червоної” зони та перейде у “жовту”, ті, хто не має бодай одного щеплення від коронавірусу або документів, що підтверджують одужання або відсутність захворювання, відчують ці обмеження на собі, оскільки не зможуть скористатися низкою послуг. Проте поки що Хмельниччина залишається в “червоній” зоні епіднебезпеки, посідаючи 5 місце серед областей з найвищим показником захворюваності на COVID-19.

Вакцинуватися на Хмельниччині, як і раніше, можна однією з 4 видів вакцин, що є на пунктах щеплень та у центрах масової вакцинації. Їх на території Хмельницької області станом на сьогодні є, відповідно 126 та 12. Крім того, працюють 103 мобільні бригади, які забезпечують вакцинацію аз межами пунктів щеплень та центрів масової вакцинації.

Про це, а також про ситуацію з протидією поширенню коронавірусної хвороби на території краю на сьогоднішньому брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький.

Загалом на Хмельниччині є в наявності понад 100 тисяч доз вакцин:

  • CoronaVac – 48 тисяч
  • Pfizer – 32 тисячі
  • Moderna – 19 тисяч.
  • AstraZeneca – 13 тисяч

Вакцинація і надалі є одним з найдієвіших способів боротьби і профілактики коронавірусної хвороби, зазначив під час брифінгу очільник департаменту.

За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 6649 щеплень від COVID-19. 2052 особи зробили перше щеплення, 4597 завершили вакцинацію. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 748566 щеплень від COVID-19.

У розрізі найменувань мешканці Поділля щепилися такою кількістю вакцин:

  • Covishield – 18,3 тисячі
  • CoronaVac – 220 тисяч
  • Pfizer – 324 тисячі
  • AstraZeneca – 108 тисяч
  • Moderna – 79 тисяч.

Нові обмеження “жовтої” зони

Вчергове під час брифінгу нагадали про обмеження для невакцинованих осіб, які будуть діяти в “жовтій” зоні епіднебезпеки з 6 рудня. Особи, які не матимуть щеплень не зможуть:

  • взяти участь у проведенні будь-яких масових заходів (культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних тощо);
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • скористатись послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування: барів, ресторанів, кафе тощо.

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується.

Хмельниччина поки що залишається у “червоній” зоні, оскільки входить до п’ятірки областей, в яких рівень захворюваності є найвищим.

Протягом тижня рівень захворюваності в області на COVID-19 знизився майже на третину, водночас нормативні показники перевищено майже в 10 раз – 626 хворих на 100 тисяч населення при нормі менше ніж 75. Також залишається достатньо високим рівень госпіталізації, який становить 74 на 100 тисяч населення при нормі менше ніж 60, – повідомив Олександр Завроцький.

Щодо забезпечення медичних закладів киснем, то наразі усі заклади охорони здоров’я області, які надають допомогу хворим на COVID-19, повною мірою ним забезпечені. Урядом вживаються заходи щодо забезпечення закладів охорони здоров’я України кисневими станціями. У Хмельницькій області процедура закупівлі таких станцій відбувається у 6 закладах.

Крім того, рішення щодо забезпечення закладів охорони здоров’я кисневими станціями прийняло і Міністерство охорони здоров’я України. Попередньо планується закупівля 180 кисневих станцій по Україні. Від Хмельниччини надано пропозиції щодо 14 закладів охорони здоров’я на встановлення таких станцій.

Важливим є в зимовий період і безперебійне забезпечення медичних закладів електроенергією.

Щорічно в передзимовий період проходять перевірку генератори, які забезпечують безперебійну роботу закладів охорони здоров’я. На сьогодні в кожній лікарні наявні такі генератори, але в першу чергу вони забезпечують роботу відділень реанімації та інтенсивної терапії, – наголосив Олександр Завроцький.

Тривають на території Хмельниччини перевірки дотримання вимог карантину. За минулу добу працівниками Держпродспоживслужби проконтрольовано 146 суб’єктів господарювання. Виявлено порушення на 22 об’єктах, передано 10 інформацій для реагування до підрозділів ГУ Національної поліції.

Патрульною поліцією Хмельниччини проведено 82 перевірки маршрутних транспортних засобів, складено 10 постанов за порушення вимог щодо використання засобів індивідуального захисту.

Поліцейськими Хмельницької області складено 75 адмінпротоколів за порушення правил щодо карантину людей. Протягом минулої доби перевірено 144 транспортних засоби та 98 осіб, які в них перебували.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 1 грудня в Хмельницькій області зареєстровано 138298 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Виявлено 586 нових випадків захворювання:

  • 336 – Хмельницький район
  • 73 – Шепетівський район
  • 177 – Кам’янець-Подільський район

Лікується 12769 осіб, з них 11212 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 53,3%. В лікарнях перебувають 1557 хворих, 134 – з підозрою.

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2971. Зареєстровано 16 летальних випадків:

  • 9 – Хмельницький район
  • 4 – Шепетівський район
  • 3 – Кам’янець-Подільський район

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Нагадаємо, мешканці Хмельницького, які потребують кисневої терапії по завершенні стаціонарного лікування від коронавірусу, можуть отримати безплатно кисневі концентратори.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook