Новини
Здоров’я

На Хмельниччині серед померлих через COVID-19 вакцинованих немає

Показник рівня госпіталізації хворих на коронавірус на Хмельниччині наближається до нормативного. Високим все ще залишається рівень захворюваності. Решта показників перебувають в межах допустимої норми. Серед померлих внаслідок захворювання на ковід немає вакцинованих. Не зафіксовані летальні випадки і серед дітей.

Про ситуацію з протидією COVID-19 у Хмельницькій області в останній робочий день тижня на брифінгу розповів заступник голови ОДА Сергій Ткачук.

За словами посадовця, наразі в області перевищені два показники, за якими визначається рівень епідемічної небезпеки регіону. Захворюваність становить 577 осіб на 100 тисяч населення, показник рівня госпіталізації – 72,9% при нормативі менше ніж 60% на 100 тисяч населення. Тож поки що Хмельниччина залишається у “червоній” зоні.

Щодо інших показників, то вони опустилися до позначок, нижчих за встановлені нормативів:

  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування становить 14,2% (при нормативі 20%),
  • показник охоплення тестуванням становить понад 300 тестів на 100 тисяч населення,
  • динаміка рівня госпіталізації – 6,7%,
  • показник завантаженості ліжок з киснем становить 48,8% при нормативі 65%.

Ці показники свідчать про те, що захворюваність в області йде на спад. Однак щодня фіксують випадки смерті від цієї недуги. За минулу добу зареєстровано 16 летальних випадків, з початку пандемії померло 3012 осіб, – повідомив Сергій Ткачук.

Нормативний показник померлих від тих, що захворіли, в області становить 2,2%. Середній по Україні – 2,5%. Серед померлих вакцинованих осіб немає. Не зареєстровано летальних випадків серед дітей. Водночас за весь період пандемії померло 39 медичних працівників. Основна група померлих від COVID-19 – це люди віком 60+, які були не вакциновані та мали супутні захворювання.

Лікують хворобу майже 12 тисяч подолян: 1457 – стаціонарно, 10490 – амбулаторно.

У випадку зниження захворюваності в регіоні поступово буде змінюватися маршрутизація, і частина лікарень, які надають допомогу хворим на COVID-19, буде виключатися (переходити в резерв), – повідомив заступник голови ОДА.

За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 6378 щеплень від COVID-19. 1817 осіб зробили перше щеплення, 4561 завершили вакцинацію. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 761316 щеплень від COVID-19.

Що до вакцинації дітей, то станом на сьогодні, 3 грудня, щеплення отримали 2478 дітей віком від 12-18 років. За тиждень вакциновано 645 дітей. Щеплення здійснюється вакциною Pfizer.

Попри те, що область достатньою мірою забезпечена вакцинами, а права невакцинованих осіб з 6 грудня навіть у “жовтій” зоні будуть суттєво обмежені, кількість подолян, які би виявили бажання вакцинуватися, суттєво не зростає.

Правила життя у “жовтій” та “червоній” зонах

У Міністерстві охорони здоров’я України підготували серію роз’яснень про основні зміни на жовтому та червоному рівнях епіднебезпеки, пояснивши, які документи потрібні та яких правил слід дотримуватися для відвідування громадських закладів, театрів, кіно, кафе, ресторанів, спортзалів, готелів тощо.

Які умови роботи та відвідування громадських закладів на жовтому рівні?

На жовтому рівні працювати можуть лише ті громадські заклади, де всі співробітники мають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 або чинний негативний тест чи сертифікат про одужання. Відвідувати такі заклади дозволяється лише людям, які також отримали принаймні одну дозу вакцини. Окрім документа про вакцинацію, для відвідування закладу підійде і чинний негативний тест або сертифікат про одужання.

Раніше заклади мали можливість обирати формат роботи: не перевіряти COVID-документи, але дотримуватись обмежень жовтого рівня або перевіряти документи, але працювати без дотримання відповідних норм. З 6 грудня така опціональність не передбачена: всі заклади мають перевіряти наявність COVID-документів як у співробітників, так і у відвідувачів, – роз’яснюють у МОЗ.

Чим відрізняються умови роботи та відвідування громадських закладів на жовтому та червоному рівнях?

Основна відмінність полягає у використанні документів про отримання щеплення. Якщо на жовтому рівні епіднебезпеки можна використовувати документ про отримання однієї дози вакцини (жовтий COVID-сертифікат чи довідку 063-О), то на червоному – лише документ про отримання повного курсу вакцинації (зелений COVID-сертифікат, міжнародне свідоцтво про вакцинацію). Негативний тест чи сертифікат про одужання дозволяється використовувати на обох рівнях епіднебезпеки.

Важливо, що з 6 грудня термін дії жовтого COVID-сертифіката буде зменшений до 30 днів. Раніше він становив 120 днів. Це означає, що на 31-й день сертифікат про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 не буде валідним. Мінімальні інтервали кожної із представлених в Україні вакцин дозволяють зробити другу дозу впродовж 30 днів та отримати зелений COVID-сертифікат, – зазначають у МОЗ.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 3 грудня в Хмельницькій області зареєстровано 139434 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. Виявлено 542 нових випадки захворювання:

  • 271 – Хмельницький район
  • 179 – Шепетівський район
  • 92 – Кам’янець-Подільський район

Одужало ще 1025 осіб:

  • 831 – Хмельницький район
  • 70 – Шепетівський район
  • 124 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 3012. Зареєстровано 16 летальних випадків:

  • 3 – Хмельницький район
  • 9 – Шепетівський район
  • 4 – Кам’янець-Подільський район

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook