Новини
Культура

У хмельницькому музеї відкрили виставку династії Андрійчуків

В межах нового мистецького проєкту «Кабінет графіки» у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж виставки «Спорідненість» хмельницьких художників Михайла та Тараса Андрійчуків.

«Талант передати неможливо, але можна навчити і доповнити», – так про наслідування мистецької традиції по крові говорив за життя український графік, член НСХУ, заслужений художник УРСР Михайло Андрійчук. Тож мистецький дар, який мав, шляхом наставництва й прикладом постійного особистого самовдосконалення Михайло Омелянович зростив у синові.  

Виставка мистецької родини Андрійчуків є частиною нового арт-проєкту художнього музею «Кабінет графіки», який покликаний ознайомити відвідувачів з одним із найдавніших різновидів мистецтва, назва якого походить від грецького слова «grafo», що в перекладі означає «пишу, дряпаю, малюю».

Михайло Андрійчук, знаний хмельницький митець, пішов у засвіти минулого року, що стало великим ударом для мистецького кола, адже вклад художника у культурну розбудову міста та творчої громади важко переоцінити.

У професійному колі його майстерність як графіка широковідома, а лінія в його творах ледь вловима оку, витончена й змістовна водночас. Михайло Андрійчук в своєму творчому пошуку опанував майже всі мистецькі царини: монументально-декоративні композиції, живопис, але його основною любов’ю стала саме графіка.

Митець з довершеністю виконання підкорив офорт, літографію, монотипію, сграфіто, ліногравюру, шовкографію, сангіну, туш, фломастер та ін.

Мистецтвознавче коло визнає професійність Михайла Андрійчука, як кращого графіка в межах Поділля. Він з однаковою віртуозністю володів різноманітними графічними прийомами. Не зважаючи на легкість, графіка Андрійчука-старшого здебільшого не має характеру випадкових замальовок з натури. Роботи свіжі, безпосередні, але, разом з тим, вирізняються продуманістю кожної деталі та композиційною точністю. Перед тим, як знайти остаточний образ, Михайло Омелянович багато експериментував та створював ескізи та начерки, невелику частину з яких можна побачити в експозиції. У своїй творчості завжди був максимально відвертим та правдивим. Із усіх почуттів найсильнішим вважав любов: «Це той стовп, на якому тримається світ – любов до праці, до сім’ї, до дитини, – зауважує кураторка виставки «Спорідненість» Антоніна Мельничук.

В експозиції виставки представлені портрети колег, відомих поетес, випадкові ескізи та замальовки митця, в яких можна прослідкувати, що художник був прихильником реалістичної манери письма.

Крім того, у експозиції можна зустріти твори, насичені метафоричним та філософським змістом, адже провідною темою мистецького висловлювання Михайла Андрійчука було розуміння життєвих цінностей та хід життя окремої людини загалом.

Продовження митецька традиція батька отримала у синові. Так, хмельницький художник, викладач кафедри дизайну ХНУ Тарас Андрійчук все свідоме життя був свідком кропіткої мистецької праці батька, його пошуків та джерел натхнення, гартування професійності, тому і повністю розділив щирі почуття батька до графіки. Митець у 2012 році закінчив художньо-графічний факультет Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, а у 1987 році він здобув професійну освіту в Одеському державному художньому училищі ім. М. Грекова. З того ж року працює у Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті оформлювачем, а згодом − у станковому та монументальному живописі.

Як зазначає кураторка виставки Антоніна Мельничук, особливу увагу у своїй творчості художник приділяє образу людини. І не має особливого значення, присвячена робота видатним постатям чи звичайним людям – зображені персонажі завжди наділені тонкою психологічною характеристикою.

В експозиції виставки «Спорідненість» творчість Тараса Андрійчука представлена серією жіночих портретів, в яких графік зберігає баланс між тонким внутрішнім світом та складним візуальним образом, створюючи, таким чином, свій неповторний графічний почерк. До того ж в експозиції можна побачити відео-сюжети, в яких обидва митці записані за роботою біля улюблених станків, в оточенні учнів, в особливій атмосфері творення справжнього мистецтва в обміні арт-досвідом, проте за самобутності кожного з митців.

Також охочі можуть наживо роздивитись інструменти творення графічних робіт: літографську пластину та літографський камінь.

Виставка «Спорідненість» триватиме у Хмельницькому обласному художньому музеї до початку лютого.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook