Новини
Культура

На Деражнянщині відкрили музей подільської вишивки та побуту (ФОТО)

Учора, 15 грудня, в селі Маниківці, що у Деражнянській громаді у Хмельницькому районі, урочисто відкрив двері музей подільської вишивки і побуту. Організували музей у приміщенні сільського клубу завдяки зусиллям подружжя місцевих мешканців – завідуючої закладом культури Наталії Кисіль та її чоловіка Анатолія Кисіля.

У двох кімнатах зроблено ремонт, стилізований під традиційну українську хату. Тут – і колиска, і піч в етнічних візерунках, і, звичайно, українські ікони. Католицькі та православні святині музею подарували місцеві мешканці.

У скарбниці української культури зібрана величезна кількість вишитих сорочок і рушників, зроблених різними техніками – гладдю, хрестиком, низзю, мереженням, бігунцем і плетінням.

За словами Лесі Долінської, в.о директорки Деражнянського міського історичного музею, яка провела першу екскурсію музеєм, найстаршій сорочці понад 150 років.

Подільська вишивка характеризується великою кількістю рослинних орнаментів – тут і ружі (троянди – ред.), лілії, волошки, – розповіла пані Леся.

Старовинні глечики, ліжка, знаряддя праці – все по зернині збиралося мешканцями села і начальником відділу культури Деражнянської ОТГ Миколою Черкаським.

Одним з перших відвідувачів унікального музею у Маниківцях став голова громади Андрій Ковпак.

Вишиванка несе не лише побутове значення, а й сакральне. Цей прикрашений орнаментами одяг був і є досі одним з атрибутів воїнського вбрання захисників українських земель. І до нині вишита сорочка вважається оберегом, – сказав очільник громади та додав, – Молоді українці знову роблять її модною деталлю повсякденного вбрання, що підкреслює – українські традиції живуть, – зазначив Андрій Ковпак та побажав музею постійного поповнення колекції експонатів, розвитку та зацікавлених відвідувачів.

Читайте також: У музеї Зінькова на Хмельниччині зберігають унікальний вишитий одяг та кераміку

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook