Новини
Культура

Поліфонічне звучання колекційних творів представили у хмельницькому музеї

Сьогодні, 16 грудня, у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж виставки «НАШІ», зібраний з творів хмельницьких митців, що зберігаються у колекції музею. Відкриття виставки відбулось у музейній галереї «квАРТира». До експозиції увійшли 18 творів 16 хмельницьких митців, які свого часу мали нагоду виставитись у ХОХМ з персональною виставкою.

Переважна більшість митців, чиї роботи представлені в експозиції, не є корінними хмельничанами, отримали фахову освіту у різних мистецьких закладах України. Але певний період життя представлених митців пов’язаний з нашим містом, бо саме тут на повну силу вони розкрили свій творчий потенціал.

Опис виставки дає розуміння, що ось уже понад 35 років Хмельницький обласний художній музей є флагманом мистецьких подій найвищого ґатунку, у 2022 році музейна галерея квARTира пропонує відвідувачам ближче познайомитися з творчістю хмельницьких художників у проєкті «НАШІ».

Крім того, за словами кураторки виставки Антоніни Мельничук, представлені твори не пов’язані спільною темою чи тяжінням до якогось стилістичного напрямку, а радше організовані за принципом поліфонічного звучання, коли кожен голос веде власну мелодію.

За більш ніж 600-річну історію нашого міста, на превеликий жаль, мистецька царина не набула історичної тяглості та визначеної арт-школи, на відміну від Львова, Києва й Одеси. Крім того, у Хмельницькому і досі не популяризується культурне меценатство й арт-благодійність на користь локальної мистецької громади. Проте, запит на твори хмельницьких митців у відвідувача музею є, ще й досить частий. Цією виставкою ми хочемо показати різних хмельницьких митців, членів НСХУ та художників, які своєю творчістю репрезентують  арт-путівник нашого міста, – розповіла пані Антоніна.

Серед представлених на виставці робіт відвідувачі музею можуть побачити твори знаних Миколи та Людмили Мазурів, Анатолія Мельника, Михайла Ніколаєва, Олександра Антонюка, Віктора Севця та інших.

Кожна робота насичена індивідуальністю, багатоголоссям напрямів, технік та манер. Як зазначають музейники, фактором об’єднання експозиції є спільні мистецькі цінності та бажання даних художників зробити наше місто видимим на арт-мапі України.

Молодий хмельницький художник Сергій Школяр, чия робота теж експонована у виставці «НАШІ», впевнений що місто не обов’язково надихає митця на урбаністичні пейзажі, адже воно є універсальним натхненником й здатне акумулювати приховані сенси, потаємні образи підсвідомості митця:

Саме місто насичує тебе атмосферою творення, в залежності від погоди, його звукового забарвлення й твоїх улюблених у ньому місцинок – ти направляєш свій мистецький компас на різні жанри й настрої – так і створюється сучасне мистецтво!

Виставку «НАШІ» можна переглянути у музейній галереї «квАРТира» протягом року.

Читайте також: Виставку, присвячену архітектурі, відкрили у хмельницькому музеї

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook