Новини
Суспільство

Найбільше на Хмельниччині з початку року подорожчав цукор

В листопаді інфляція на Поділлі становила 0,7%. А з початку року ціни зросли на 8,9%. Найшвидшими темпами цьогоріч серед груп товарів та послуг зростала вартість освіти – на 18,3%.

Продукти з початку року загалом стали дорожчими на 9,5%. Причому  найбільше серед харчових продуктів подорожчав цукор – на 33,7% і це при тому, що за останній місяць він навіть подешевшав на один відсоток.

Олія соняшникова прагне не відставати: за одинадцять місяців вона поважчала для наших гаманців на 22,2%, у тому числі треба врахувати, що за листопад вона здешевшала на 1,6%.

Серед інших продовольчих товарів відзначимо хліб і хлібопродукти, що також стали  дорожчими на 13,3% за рік, макаронні вироби – 13,5%, м’ясо та м’ясопродукти – 11,5%.

Ситуація видається дивною: найшвидше ціни йдуть угору на традиційні подільські (та й українські загалом) товари – сільгосппродукцію. Чи земля погано родить? Чи жадібність комерційних структур винна? А може, подорожчання у першу чергу енергоносіїв так впливає на ціни? Скоріш останній варіант дається взнаки.

Будемо відверті, маємо товари продовольчої групи, що подешевшали. Так, порівняно з початком року менше коштують фрукти – на 12,7% та овочі – на 1,1%. Звісно, врахуємо сезонність: восени після збору врожаю вони й мають знизитися в ціні порівняно з початком року.

Але спостерігається дещо дивна динаміка: якщо у листопаді фрукти зрозумілим чином подешевшали на 4,5%, то овочі незрозумілим штибом підстрибнули в ціні на 10,3%. Причому абсурдність ситуації в тому, що овочі дорожчають третій місяць поспіль, а їхнє здешевлення спостерігалося в квітні-травні, ніби живемо ми у південній півкулі та збираємо врожаї навесні.

Серед груп товарів з початку року на Поділлі найменше здорожчали одяг і взуття – на три відсотки, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook