Новини
Бізнес

Хмельниччина збільшила імпорт з Росії вдвічі

Імпорт товарів на Поділля протягом десяти місяців зріс на чверть до 505,7 мільйона доларів. Причому ввезення товарів з РФ стрімко – на 97% – зросло до 36,5 мільйона і становило 7,2% від загального обсягу. Внаслідок цього негативно сальдо торгівлі Хмельниччини з Росією сягнуло двадцяти мільйонів.

Не зважаючи на дещо дивний цьогорічний «уклін» торгівлі в бік північного сусіда (варто ще з’ясувати структуру закупів), захід залишається провідним партнером подільського бізнесу в імпорті (в експорті, до речі, також). З країн Європейського Союзу ми завозимо майже половину від усього обсягу товарів – на 235,5 мільйона або 46,6%. Темп зростання становив 10,7%.

Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Польщі – 66,8 мільйона (13,2%), Німеччини – 60,1 мільйона (11,9%).

Крім трьох згаданих держав, Поділля активно закупало товари в Китаї – на 65,8 мільйона доларів, Туреччині – 40,8, Білорусі – 25,8 та Сполучених Штатах – майже 19 мільйонів. А от найвищі темпи зростання торгівлі зафіксовані при імпорті з Казахстану – в 3,4 раза, Бангладешу – 2,7 раза, Єгипту – 2,3 раза.

Серед груп товарів, які становлять суттєву частку в імпорті, значно зросли поставки палива мінерального; нафти та продуктів її перегонки – в 2,3 раза до 35,3 мільйона. Збільшення обсягу ввезення енергоносіїв легко пояснюється певною енергетичною кризою, що вирує в світі.

Окрім енергетичних матеріалів, Хмельниччина значно збільшила імпорт продуктів неорганічної хімії – в 2,8 раза та пластмас, полімерних матеріалів – в 1,5 раза, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook