Новини
Політика

Сергій Гамалій прозвітував про роботу Хмельницької ОДА на сесії облради

На останній в цьому році сесії Хмельницької обласної ради голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій розповів про здійснення облдержадміністрацією у 2021 році делегованих їй облрадою окремих повноважень.

За словами очільника області, пріоритетом роботи ОДА є об’єднання зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у забезпеченні збалансованого економічного і соціального розвитку області, у розв’язанні проблем, що турбують подолян.

Інфраструктура

Так, зокрема, покращення дорожної інфраструктури на теренах краю відбувається завдяки активній участі області в програмі президента «Велике будівництво». На реалізацію 19 проєктів виділене фінансування в сумі більше, ніж 405 мільйонів гривень. Серед об’єктів, які будуються або реконструюються – 4 заклади освіти, 3 спортивні об’єкти, 2 заклади охорони здоров’я, 10 приймальних відділень у лікарнях, дороги.

На реалізацію місцевих проєктів з державного бюджету Хмельниччині передбачили 536,3 мільйона гривень фінансової підтримки.

Частину цих коштів залучено на будівництво Палацу спорту в Хмельницькому, басейну – в Красилові та на фінансування 112 об’єктів в громадах. За кошти ДФРР реалізується 9 інвестиційних проєктів на загальну суму понад 189 мільйонів гривень, – розповів голова ОДА.

Для будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг місцевого значення Хмельниччині передбачили 998,9 мільйона гривень державної субвенції. На ремонтні роботи на дорогах державного значення – 5 мільярдів 297 мільйонів гривень. Всього в поточному році збудовано та реконструйовано 106,87 кілометра доріг та 9 мостів загальною протяжністю 140 метрів.

Медицина

В області організовано та налагоджено роботу цілодобового штабу з ліквідації надзвичайної ситуації. У 25 закладах розгорнуто понад 3 тисячі ліжок. Придбано 596 кисневих концентраторів, укладено договір на будівництво кисневої станції в Шепетівській лікарні. Також Хмельниччина отримає 10 кисневих станцій, які придбає Міністерство охорони здоров’я.

Для забезпечення процесу вакцинації населення в області розгорнуто 12 центрів вакцинації, працюють 106 постійних пунктів та 110 мобільних бригад.

За кошти державного бюджету придбано 7 комп’ютерних томографів, 6 рентгенівських систем та 7 апаратів УЗД. Освоєно субвенцію обласного бюджету та завершено будівництво 30 амбулаторій. На 59 автомобілів поповнився автопарк обласного центру екстреної медичної допомоги, закуплено GPS-навігатори та відеореєстратори.➡ Закуплено медикаменти для лікування хворих на COVID-19 та ліки для хворих на складні хвороби на суму більше ніж 24 мільйони гривень, відповідно до обласної програми централізованого забезпечення медичних закладів.

Соціальна підтримка

Важливою є підтримка учасників АТО та ООС, членів їх сімей, сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, добровольців. Закладам області відшкодовано понад 770 тисяч гривень за навчання 128 студентів із сімей зазначених категорій. До кінця року буде відшкодовано ще 2,5 мільйона, – повідомив Сергій Гамалій.

Крім того, в області створюється мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Фінанси

Середня заробітна плата по області зросла до 12 223 гривень, не допущено заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетної сфери, оплати комунальних послуг та енергоносіїв бюджетними установами.

Цьогоріч при облдержадміністрації утворено Офіс супроводу інвесторів. Бізнес-спільнота області розвиває підприємства, продовжується реалізація вагомих інвестиційних проєктів, які мають стратегічне значення для економічного розвитку краю у містах Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, селищі Сатанів, у Хмельницькому районі. Продовжується реалізація проєкту з відновлення роботи на КП “Аеропорт «Хмельницький».

За 10 місяців індекс промислового виробництва становив 105,1 %. У переробній промисловості випуск продукції збільшився на 2,6%. Активізувалася зовнішньоекономічна діяльність. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами – 175,1 млн дол. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 124 країн світу.

В області створено 10246 нових робочих місць, ліквідовано 4962 робочих місця. Легалізовано понад 3 тисячі суб’єктів господарювання, більше ніж 2 тисячі працівників уклали трудові договори. Повністю погашено заборгованість на 22 підприємствах області на суму 13,8 мільйона гривень.

Для поліпшення фінансового стану суб’єктів підприємництва в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» на Хмельниччині підприємці отримали кредитів на 1 млрд 603 млн грн.

Сільське господарство

У поточному році зібрано 1,9 мільйона тонн ранніх зернових культур, що на 16% більше минулого року. Реалізовано 5 інвестиційних проєктів, обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство становить 2,4 мільярда гривень.

Проведено 56 земельних аукціонів з продажу прав оренди на земельні ділянки державної власності, загальною площею 472,7 гектара. У поточному році 55 територіальних громад отримали у комунальну власність 6211 га державних земель.

Освіта, культура

В освітній галузі створюються умови для рівного доступу населення до якісної освіти. Працюють 415 шкільних автобусів, з них 10 спеціальних. У цьому році придбано 14 нових шкільних автобусів.

Відкрито 9 навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з 26 професій. За кошти державної субвенції у сумі 7,4 млн грн. та за співфінансування з місцевих бюджетів – створюються ще 2 центри у Нетішині та Хмельницькому.

Цьогоріч галузь культури поповнилась комунальним закладом «Малієвецький обласний історико-культурний музей».

У вересні організовано та проведено Перший Хмельницький кінофестиваль, в якому взяли участь митці з усієї України.

Екологія

За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано найважливіші заходи, спрямовані на покращення екологічного стану області. Зокрема усунуто 9 місць зберігання непридатних хімічних засобів, оформлено 10 охоронних зобов’язань природно-заповідного фонду.

В рамках виконання програми Президента України “Зелена Україна” працівники лісових господарств за допомогою громадськості створили 809 гектарів лісових культур, висаджено близько 3 мільйонів дерев.

Заходи, що здійснювалися органами виконавчої влади щодо виконання окремих повноважень, делегованих обласній державній адміністрації Хмельницькою обласною радою, сприяли забезпеченню збалансованого економічного і соціального розвитку області. Також забезпечено стабільну та прогнозовану суспільно-політичну ситуацію на Хмельниччині, – резюмував свій звіт голова Хмельницької ОДА.

За матеріалами пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook