Новини
Інфраструктура

Турецькі компанії хочуть інвестувати кошти в реконструкцію аеропорту у Хмельницькому

Своє бачення реалізації інвестиційного проєкту реконструкції Хмельницького аеропорту під міжнародний вантажно-пасажирський аеропорт презентували сьогодні в Будинку рад представники турецьких інвестиційно-будівельних компаній, зацікавлених у будівництві та реконструкції аеропортів України.

У зустрічі взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій, народні депутати України Сергій Мандзій та Микола Стефанчук, директор КП «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока, генеральний директор Елдезар Груп (YILDIZLAR Construction and Trade Inc.) Алі Бару Алсірт, керівник компанії Енез Груп (ENEZ Construction Industry and Trade Inc.) Онур Біліці, голова правління ГС «Міжнародний центр сприяння підприємництву» Володимир Пахній, заступник голови правління ГС «Міжнародний центр сприяння підприємництву» Вадим Внуков, голова наглядової ради ТОВ “Скайлайн-Хендлінг” Остап Шабаковський, представник ДП «Держзовнішзв’язок» Іван Сторожук та перший заступник директора ДП Центр інформаційно-технічної безпеки Олександр Бортник.

Під час зустрічі обговорили можливості та шляхи реалізації проєкту з будівництва або реконструкції КП «Аеропорт Хмельницький» під великий міжнародний вантажно-пасажирський хаб. Це дозволить розвантажити дорожні магістралі та створити так званий транспортний коридор між Україною та європейськими країнами. Турецька компанія «Елдезар Груп» , як зазначили її представники, спеціалізується на реалізації подібних інфраструктурних проєктів протягом останніх п’яти років у країнах Африки, Сходу, інвестувавши в них за цей час близько 5 мільярдів доларів.

Відновлення роботи комунального підприємства “Аеропорт Хмельницький” є важливим кроком для подальшого соціально-економічного розвитку Хмельниччини, повідомляють в обласній раді.  На сьогодні на завершальному етапі (99,9%) перебуває розробка проєктно-кошторисної документації на «Реконструкцію аеродромного комплексу КП «Аеропорт Хмельницький» з подовженням штучної злітно-посадкової смуги на 500 метрів». На це з обласного бюджету спрямовано понад 2 мільйони гривень, і стільки ж – з міського. Така довжина смуги необхідна для того, щоб аеропорт міг приймати великі пасажирські літаки на зразок «Boeing».

Разом з тим, за словами першого заступника голови Хмельницької обласної ради Володимира Гончарука, сама реконструкція злітно-посадкової смуги “потягне” настільки значну суму, яка не під силу навіть двом бюджетам – обласному та міському. А сподіватися на допомогу від держави аеропорт зможе тоді, коли матиме головну проєктно-кошторисну документацію.

Наразі вже здійснено коригування проєктно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту загорожі території аеропорту та аеродрому КП «Аеропорт Хмельницький» на суму майже 18 мільйонів гривень. Цю документацію підготовлено та подано на конкурсний відбір до Мінрегіонбуду з метою залучення коштів ДФРР.

Нагадаємо, на придбання обладнання та ремонт Хмельницькому аеропорту потрібен мільйон гривень.

За інформацією Хмельницької обласної ради

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook