Новини
Культура

Виставку про «музику в камені» відкрили у хмельницькому музеї

Вернісаж творів, створених протягом двох останніх років художницею Неллі Павловою, відкрився у Хмельницькому обласному художньому музеї. Серед робіт як відомі картини, так і полотна, які на загал представлені вперше.

Понад два десятиліття хмельницька мисткиня Неллі Павлова займається відтворенням шедеврів старовинної архітектури на полотні. Твори, на яких зображені фасади будівель нашого міста, Києва, Львова, Чернівців, Ужгорода, Одеси, Тернополя, а також костьоли, церкви, монастирі, вежі, маєтки Кам’янця-Подільського, Антонін, Зінькова та навіть казкова Венеція, склали експозицію виставки «Примарне місто зимових снів». В багатьох роботах художниця використовує старі назви вулиць і дає також сучасний відповідник.

Мене завжди, як митця, вабила краса й непорушність архітектури. Кожний будиночок, вікно, стіна – це маленька утаємничена історія, яку хочеться  розповідати у живописі й графіці, віддаючи емоції й почуття у кожному вигині, рисці, кольоровій плямі. Ця краса, якщо ставитись до неї з шаною та повагою, є візитівкою кожного міста, країни, закам’янілим скарбом історії, який потрібно в належному стані передати нащадкам! – розповіла Неллі Павлова.

Як зазначає кураторка виставкового проєкту Марина Заславська, ця персональна виставка є десятою для мисткині у Хмельницькому обласному художньому музеї. Приурочена вона також ювілею художниці. Деякі твори відвідувачі музею побачать вперше.

«Графічна серія «Історія в камені», розпочата ще у 2000 році, налічує понад сотню робіт. В експозиції представлено п’ятнадцять нових творів. Живописним полотнам притаманна декоративна виразність кольорів, умовність і узагальненість форм, площинність композиції, гра світло-повітряних нюансів. Художниця не вдається до деталізації образу, скрупульозного виписування кожної цеглинки. Головне для неї – образ, настрій. Для цього вона яскраво виокремлює найхарактерніші фрагменти будівель, ніби ставлячи їх в центр композиції. На картинах ми не побачимо людей. Лише іноді стару архітектуру оточують не менш старі дерева. Подекуди графічні аркуші доповнені рукописними текстами, які переважно містять історичні відомості про давню пам’ятку, – розповіла під час відкриття експозиції кураторка.

Художницю Павлову турбує доля зображеної нею архітектури, адже час не шкодує старовинні споруди. Мисткиня впевнена, що краса і вишуканість давніх будівель вимагають від небайдужих людей не лише бажання милуватися ними, а й закликають до охорони, реставрації та збереження їх для майбутнього. Крім того, саме в архітектурних витворах великою мірою відображаються провідні ідеї свого часу, і чим прогресивніші вони, тим вища їхня цінність для людства.

Замки-фортеці, барокові костели і невеликі садиби у стилі модерн відтворені у авторській техніці на зім’ятому папері, стилізованому під фактуру каменю. Особливим теплом відзначають гості виставки живопис Павлової. В спокійних кольористичних співзвучностях авторка подає знайомі пейзажі, що завдяки ледь вловимому променю насичені сонцем і світлом. 

Як зазначають гості виставки, надзвичайно вражає широта географічного простору, охопленого її увагою. Це будівлі колишнього Проскурова та інших українських міст і містечок. Але й в той же час перед глядачем постає вічна й унікальна Венеція: місто-музей, з численними пам’ятками архітектури і мистецтва, у якому переплітаються візантійські, арабські та готичні традиції.

Привітати з відкриттям виставки художницю Неллі Миколаївну прийшли колеги по творчому цеху, депутати міської ради та творча спільнота міста.

Переглянути твори  виставки «Примарне місто зимових снів» можна протягом місця у ХОХМ.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook