Новини
Суспільство

Картопля в агрофірм Хмельниччини дешевшає дев’ятий місяць поспіль

Середні ціни на картоплю, реалізовану агрокомпаніями Поділля в січні-листопаді, становили 5,08 гривні за кілограм. Нагадаємо, що бульба цьогоріч неперервно дешевшає в області ще з весни: за підсумками першого кварталу вона коштувала 7,48 гривні, надалі – щомісяця знижувалася в ціні.

Протягом кінця весни, літа вартість бараболі знижувалася поступово, а справжній ціновий обвал стався у вересні: за підсумками трьох кварталів ціна відразу впала на гривню до 6,35 гривні за кіло.

Це не виняткова ситуація: торік на ринку спостерігалася аналогічна картина з падінням цін. До речі, за підсумками торішнього січня-листопада ціни впали на 65 копійок до 4,8 гривні за кілограм. А за підсумками року вийшли на рівень 4,87 гривні.

Картопля не єдина сільгоспкультура, що подешевшала. Навпаки – за підсумками одинадцяти місяців спостерігалося зниження цін практично на всю агропродукцію, що реалізує сільгоспбізнес.

Так, плодові та ягідні культури подешевшали за підсумками одинадцяти місяців на понад дві гривні з 7,25 гривні за кілограм до 5,21. У січні-вересні їхня вартість становила 13,21 гривні. Причому, якщо картопля протягом поточного року (до вересня) мала більш-менш сталу ціну, то плоди-ягоди демонстрували стабільну тенденцію до зростання вартості й лише в останні три місяці їхня ціна зменшилася майже втричі, порівнюючи з літом.

Вартість плодів-ягід минулоріч теж поступово знижувалася, але не так стрімко. До прикладу, за підсумками січня-вересня 2020-го  ці культури коштували 7,13 гривні за кіло, а січня-листопада – 6,29 гривні. Окрім згаданої продукції, подешевшали в останній місяць зернові та зернобобові культури, насіння олійних культур, сільськогосподарські тварини (у живій масі), молоко, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook