Новини
Бізнес

Майже 5 мільйонів тонн зернових і зернобобових зібрали на Хмельниччині

Станом 1 грудня зернові та зернобобові на Поділлі зібрані з площі 592 тисячі гектарів, що на 2,8% більше, ніж торік. Зерна отримано 4,8 мільйона тонн, що перевищує минулорічний показник на 25,2%.

Настільки високі показники вдалося отримати завдяки доволі високій врожайності: поточного року вона на 21,9% перевищує цифри минулого року. Нинішнього сезону аграрії збирали 80,7 центнера з гектара проти 66,6 центнера на круг минулоріч. У населення врожайність становила лише 45,4 центнера з гектара  (на 7,3% більше, ніж торік), у сільгосппідприємств удвічі більше – 88,2 центнера (на 24,1% вище минулорічних показників).

Зауважимо, що агроформування Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів навіть вдалося отримувати понад 90 центнерів на круг: 90,2 та 93,3 відповідно. Врожайність на Шепетівщині у сільгосппідприємств менша – 85,1 центнера з гектара.

Звісно, забезпечили такий високий врожай агроформування: левову частку збіжжя отримали саме сільгосппідприємства. Зібрали агрокомпанії 4,3 мільйона тонн, що на 26,5% більше, ніж торік.

Головна зернова культура для Поділля – кукурудза на зерно: її зібрано три мільйони тонн, або на 29,4% більше, ніж торік. Також на 1 грудня отримано 1,4 мільйона тонн пшениці, що на 23,8% більше, ніж торік. Ячменю зібрано – 335,9 тисячі тонн (на 2,5% більше).

Врожайність усіх зернових перевищувала минулорічний рівень. Зібрали з гектара пшениці на 31,5% більше, ніж у минулому сезоні, ячменю – на 11%, кукурудзи на зерно – на 13,9%, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook