Новини
Суспільство

Ботоферми, кібератаки, кримінал: в СБУ Хмельниччини відзвітували про роботу за рік

Впродовж 2021 року СБУ у Хмельницькій області системно протидіяли гібридним загрозам. За цей період співробітники Служби безпеки України блокували, припинили та попередили низку злочинів, які, зокрема, загрожували безпеці держави.

Так протягом року кіберфахівці СБУ:

  • заблокували та попередили 75 кібератак на об’єкти критичної інфраструктури та державні електронні ресурси;
  • припинили діяльність 30 деструктивних спільнот у соцмережах;
  • не допустили 35 кіберінциндентів.

Також за матеріалами СБУ:

  • розпочато 12 кримінальних проваджень за фактами кіберзлочинів і посягань на конституційний лад та територіальну цілісність України;
  • у межах розпочатих кримінальних проваджень 10 особам повідомлено про підозру ;
  • за злочини проти державної безпеки 2 особи засуджено.

Зокрема, під час спецоперації ліквідовано одну з найбільших в Україні телеграм-платформ з продажу кокаїну та LSD. Щомісячно зловмисники збували до різних регіонів України оптові партії наркотиків і психотропів на мільйони гривень. x

Заблоковано роботу мережі ботоферм, які на замовлення російських кураторів «розганяли» через соцмережі інформаційні вкиди та фейкову інформацію про нашу державу. Зловмисники забезпечували поширювання постів для дискредитації вакцинації та на підтримку терористичних організацій «Л/ДНР». Встановлено, що їх фінансували з території РФ через електронні гаманці санкційних платіжних систем.

Нейтралізовано схему масштабних шахрайств у телекомунікаціях. Тисячі сім-карток та більше десятка sim-банків забезпечували анонімність міжнародних дзвінків, збитки операторам та прибутки зловмисникам. Користувачами їх «послуг» були здебільшого телефонні шахраї, колекторські спілки, різного роду колцентри. Також створювались умови для діяльності так званих ботоферм: реєстрації та анонімізації особистості у соціальних мережах, месенджерах, дошках оголошень та інших онлайн сервісах.Встановлено, що послуги надавались представникам РФ. Їх оплату здійснювали через електронні гаманці санкційних платіжних систем.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook