Новини
Суспільство

Менше третини сіл Хмельниччини мають централізоване водопостачання

Програма «Питна вода Хмельниччини» на 2022-2026 роки, яку прийняли депутати обласної ради на сьомій сесії наприкінці минулого року, спрямована на реалізацію державної політики у сфері забезпечення населення якісною водою. А з цим у області є певні проблеми.

Як зазначається у рішенні сесії, на Поділлі забезпечені централізованим водопостачанням 478 населених пунктів: всі 13 міст, усі 24 селища міського типу та 441 село, що становить менше третини загальної кількості – 31,2 %.

Тому не дивно, що розподіл коштів викликав у депутатів жваву дискусію: всі прагнули «привезти» кошти в рідні громади. Але на всіх, як це зазвичай і відбувається, не вистачає.

Зауважимо, що документ інформує: «Найширше централізованим водопостачанням охоплено сільські населені пункти Хмельницького району, зокрема у Волочиській, Городоцькій, Красилівській, Наркевицькій, Теофіпольській територіальних громадах. Найнижчий рівень забезпечення централізованим водопостачанням у населених пунктах Шепетівського району, зокрема у Берездівській, Ганнопільській, Плужненській територіальних громадах».

Як бачимо, нинішня забезпеченість питною водою вже має певний «перекіс» на Хмельницький район. Проте, здається, й Програма спрямована переважно саме на цей район. Скажімо у додатку 2 до рішення затверджено «Перелік пріоритетних проєктів, спрямованих на забезпечення населених пунктів якісним водопостачанням та водовідведенням по територіальних громадах Хмельницької області».

Як видно з цього додатку, в Кам’янець-Подільському районі визначено три пріоритетних проєкти: в селищах Нова Ушиця, Стара Ушиця та селі Балин Смотрицької тергромади. В Шепетівському районі – один – місті Полонне. На Хмельницький район припало аж дев’ять! Так, в нашому найбільшому районі реалізовуватимуться заходи в селищі Вовковинці, містах Волочиськ, Городок, Красилів, Старокостянтинів (2 проєкти), Хмельницький (три проєкти).

Загальна кошторисна вартість «пріоритетів» – 841,9 мільйона гривень, з них держбюджет – 660,4 мільйона. А найбільш дороговартісний – Чернелівський водогін, що коштуватиме 316,4 мільйона гривень.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook