Новини
Інфраструктура

Найстаріше кладовище Хмельницького стало Меморіальним парком

Фінальне рішення щодо створення на місці закритого цвинтаря на вулиці Кам’янецькій Меморіального парку ухвалили в середині грудня депутати Хмельницької міської ради. Тепер на території кладовища зможуть впорядкувати могили та склепи, які перебувають в аварійному стані. Біля поховань встановлять спеціальні вказівники та освітлення. Упродовж року планують побудувати і пішохідні доріжки.

Що до майбутнього старого кладовища довгий час ходило чимало чуток. Одні прогнозували тут появу торгового центру, інші – житлової забудови.

Це насправді хвора фантазія може бути, якщо люди про таке думають. Ми з самого початку визначили, що це буде Меморіальний парк, по типу Личаківського кладовища. Фактично процедурно ми це завершили, тому будь-які забудови там неможливі, – прокоментував Хмельницький міський голова.

Перша могила на цьому кладовищі з’явилася ще у ХІХ столітті. Останнє поховання було здійснене 1964 року. Це з’ясували під час повної інвентаризації кладовища. Загалом тут нарахували близько трьох тисяч могил. Багато із них – в аварійному стані, але впорядковувати їх комунальники раніше не мали права.

Згідно з чинним законодавством будь-яке поховання вважається приватною власністю. Тому співробітники нашого підприємства чи хтось інший не мають ніяких повноважень на цьому кладовищі проводити будь-які дії щодо поховань. Навіть прибирати на могилах ми не маємо права без дозволу власника. Але ми всі розуміємо, що це кладовище старе, близьких навіть замовників поховань вже немає, – пояснює  директор СКП «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник.

Тепер же, після того, як кладовище отримало статус Меморіального парку, тут візьмуться за благоустрій. Цього року планують облаштувати пішохідні доріжки. Також зможуть почати доводити до ладу склепи, які перебувають в аварійному стані та просто валяться під старості.

Планують також на кладовищі встановити вказівники з ідентифікацією осіб, які там поховані, ліквідувати аварійні дерева та висадити нові тощо.    

Поки що у бюджеті громади грошей на благоустрій Меморіального парку не закладали. Роботи міська ритуальна служба виконуватиме власним коштом. Згодом планують розробити концепцію розвитку цього парку.

Відео: МТРК Місто

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook