Новини
Освіта

У школах Старокостянтинівської ОТГ змінили систему харчування

Страви для харчування учнів у школах громади більше не готуватимуть у навчальних закладах, а привозитимуть готові обіди. Частина персоналу харчоблоків через це позбудуться роботи – залишаться лише посудомийки та ті, хто стоятимуть на роздачі страв.

Зміни у системі харчування школярів у Старокостянтинівській ОТГ відбулися з початком нового навчального року. За новою схемою, яка має назву кейтеринг, тоді почали годувати дітей у Поповецькому навчально-виховному комплексі. Причина, за словами начальника управління освіти Старокостянтинівської міської ради Анатолія Пасічника – нестача персоналу: у заклад не змогли знайти працівника кухні.

Вийшло на краще – тепер діти та педагоги мають можливість харчуватися не за мономеню, а мати вибір із декількох страв на сніданок. Готові страви довозяться вчасно, завжди гарячі та смачні, – прокоментував посадовець виданню Старкон.City.

Також він пояснив, що кейтеринг – це організоване виробництво за межами навчального закладу та доставка готових страв до закладу освіти з відповідними послугами в обідніх залах.

Кейтеринг – це новий спеціальний сервіс, який дозволяє подати їжу в тому місці, яке вказав клієнт. Вважаю, що найбільш ефективним кейтеринг є для харчування дітей в сільській місцевості, – зазначив Анатолій Пасічник.

Випробувавши кейтеринг на одному навчальному закладі, згодом його вирішили запровадити й у інших школах громади.

Це буде на постійній основі, тому що це економічно вигідно. Не треба готувати в 5-10-20 місцях, коли це можна зробити в одному-двох місцях. Це і якість харчування, і асортимент на замовлення, – коментує міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.

Також, як додає очільник громади, меншими стануть і фінансові затрати, оскільки навчальним закладам більше не доведеться утримувати кухарів, прибиральниць та інших працівників харчоблоків.

Знизяться витрати для громади і на постачання продуктів. Якщо привезуть в Старокостянтинів постачальники м’ясо, а кухарі, чи хто там, приїдуть з сумками забирати це м’ясо, розвозити по всій громаді – це якраз неефективно, – каже Микола Мельничук.

За словами міського голови, приготована їжа зберігається у сертифікованих термосах і може зберігатися 48 годин у відповідній температурі.

Щодо працівників шкільних харчоблоків, то їх уже попередили про звільнення. Також оголошено тендерний відбір виконавців на надання послуг з кейтерингу для шкіл громади, – повідомляє Перший Подільський.

Також у громаді розробили чотири транспортні маршрути доставки готових страв до закладів, вивчили питання забезпечення термостійким посудом.

За інформацією видання Освіта.ua, кейтеринг, разом з іншими моделями харчування дітей у навчальних закладах офіційно дозволили минулого року відповідно до нового Порядку організації харчування, затвердженого Урядом.

Як йдеться у документі, засновники та керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку можуть вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу – кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу.

Нагадаємо, у школах Хмельницької громади завершили реформування системи харчування.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook