Новини
Екологія

Дерева, аналогів яким немає в Україні, виявили у Хмельницькому

Верби, що ростуть на території парку Молодіжного у Хмельницькому, унікальні не лише тим, що вони, по суті, єдині на цій території дають затінок відвідувачам у спеку. Як з’ясувалося, вони ще й, напевно, єдині в Україні, що їх за багато років не зачепили “дбайливі” руки комунальників, які люблять “омолоджувати” дерева до стану телеграфних стовпів.

Похвалив Хмельницький за збереження унікальної групи вербових велетнів на своїй сторінці у Фейсбук киянин Володимир Ветроградський. В профілі у чоловіка зазначено, що він займається комплексним доглядом та обслуговуванням зелених насаджень різних форм складності та ландшафтним будівництво, а на його сторінці чимало інформації, яка стосується дерев та їхнього збереження, особливо, коли йдеться про унікальні екземпляри.

От що пише про хмельницькі верби пан Володимир:

Кожному місту є чим пишатися. Місту Хмельницький також. Бо саме в ньому є єдина в Україні численна група вербових велетнів з майже непорушеною архітектонікою крон, що ростуть саме в місті. Маю великий сумнів, що щось подібне є у світі. Містяни навіть не здогадуються про те що мають під носом. І респект тій людині, яка зберегла як могла ів свій час бездумно не “махнула” тут пилкою. Одно- та мультиштамбові особини, у кожної з яких є своя історія життя. Історія початку на змінному рель’єфі, який зазнавав постійних змін і дав шанс в кінцевому нині варіанті трансформувати поверхню саме такою аборигенною рослинністю.

У коментарях під дописом хмельничани переживають:

Переживають хмельничани недарма, адже на території парку Молодіжного стартували роботи з великої реконструкції території. Чи знайдеться в оновленому парку місце унікальним деревам – можна лише здогадуватися. І чекати.

До речі, не одними вербами-велетнями може пишатися Хмельницький. Берези, що ростуть у парку ім. М. Чекмана – теж вразили киянина.

Береза у фінів є національною гордістю. Раптом хто не знає. Вона у них є і поважним видом, що додає особливого неповторного шарму навколишнім ландшафтам. А також йде вибірково на різноманітні вироби для будівництва, спортінвентарю та інше життєво необхідне. Робити дійсно якісні речі вони вміють… навіть з відходів деревного виробництва. Але перший пункт все одно на основному місці. Я був приємно здивований, коли побачив цілу армію поважних беріз у Хмельницькому. В жодному парку України не зустрічав такої кількості на одній території, враховуючи те, що ряди велетнів цього виду по всій країні міліють внаслідок посух та пониження рівня грунтових вод. То ж є чим пишатися та що берегти. З досвіду, берези, які досягли віку 50+ – це велич та незабутні враження. Особливо навесні та влітку, коли вітрові потоки проявляють себе на її гіллі, – написав Володимир.

А на залізничному вокзалі у Хмельницькому чоловік побачив 80-річні ялинки, і також не обійшов їх увагою:

Що таке природна селекція в дорослому віці. Наочний результат на прикладі 80-річних блакитних ялин, які мають неповторний габітус, різну силу росту, однорідне та змінне забарвлення хвої. Справжня індивідуальність на долоні.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook