Новини
Здоров’я

Підтверджена “Дельта” та не визначені інші штами COVID-19 циркулюють на Хмельниччині

Про ситуацію з поширенням коронавірусної хвороби на теренах Хмельниччини та хід вакцинальної кампанії розповів сьогодні, 13 січня, під час брифінгу заступник голови ОДА Сергій Ткачук.

У порівнянні з попередньою добою кількість нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус в області незначно зросла. Станом на 12 січня хворобу підтвердили у 367 хворих:

  • 216 – Хмельницький район
  • 100 – Шепетівський район
  • 51 – Кам’янець-Подільський р-н

Із 2087 ліжок, розгорнутих для надання стаціонарної допомоги хворим з коронавірусом, зайнято наразі 714, з них 631 – хворими, 83 – пацієнтами з підозрою на COVID-19. Амбулаторно лікуються 3236 хворих.

Попри це, за словами Сергія Ткачука, в області спостерігається тенденція до зростання кількості випадків COVID-19, тому важливою є активізація вакцинальної кампанії.

Всього в області від COVID-19 вакциновано 1 дозою 869257 осіб з 1086695 мешканців області, які підлягають вакцинації, 2 дозами – 419280 осіб (близько 39% дорослого населення). Триває також вакцинація дітей. Дітям віком 12-15 років зроблено 634 щеплення, 16-17 років – 3099 щеплень. Бустерну дозу в області отримала 901 особа.

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 3399. Зареєстровано 4 летальних випадки:

  • 1 – Хмельницький район
  • 3 – Кам’янець-Подільський р-н

Щодо штамів вірусу, поширених на Хмельниччині, то лабораторією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” проводяться дослідження на наявність штаму “Дельта” у зразках біоматеріалів, відібраних у хворих мешканців області.

Такий штам виявлений лише у частині зразків, що свідчить про те, що в області циркулюють також інші штами. Які саме – має встановити центральна лабораторія у м.Києві. Наразі результатів досліджень направлених зразків поки немає, зазначив Сергій Ткачук.

Що відомо про “Омікрон”

Для захисту від будь-якого штаму COVID-19 експерти радять правильно використовувати маски та респіратори, дотримуватися соціальної дистанції, ретельно мити та дезінфікувати руки і обов’язково вакцинуватися.

Інфографіку щодо попередніх наукових досліджень штаму «Омікрон» підготували разом із Міністерством охорони здоров’я України у спільноті Коронавірус інфо.

Як йдеться у підбірці фактів,

  • “Омікрон” частіше призводить до інфікування у домашніх умовах;
  • має менший інкубаційний період – в середньому 3 доби;
  • його частіше виявляють у молоді;
  • ризик повторного захворювання у 5 разів вищий, ніж у “Дельта” і становить 13%;
  • у 2,9 раза заразніший, ніж “Дельта”;
  • випадки захворювання на “Омікрон” мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% госпіталізації на 1 або більше ночей в лікарні, у порівнянні зі штамом “Дельта”

та інші.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook