Новини
Суспільство

Цукор – торішній рекордсмен з подорожчання на Хмельниччині

В останній місяць минулого року інфляція на Поділлі становила 0,8%. А за рік ціни зросли на 9,8%. Продукти минулоріч загалом стали дорожчими на 11,1%.

Рекордсменом у «ціновому стрибку» став цукор: за рік він здорожчав майже на третину – на 30,9%. Причому зауважимо, що за останній місяць він навіть подешевшав на 2,1%.

Другу сходинку за зростанням вартості посіла електроенергія: за рік вона подорожчала на 26,5%. Третю – також захопили енергоресурси: палива та мастила. У грудні вони, до речі, подешевшали на 3,2%, але за підсумками роки зросли в ціні на 25,4%.

Серед продуктів харчування теж суттєво подорожчала соняшникова олія: за рік вона зросла в ціні на 20,7%; у тому числі треба врахувати, що за останні два місяці 2021-го вона здешевшала на майже три відсотки.

Крім того, серед продовольчих товарів відзначимо хліб і хлібопродукти, що поважчали для наших гаманців на 15,9% за рік, і макаронні вироби – здорожчали на 15,4%, яйця – 12,6%. Між іншим, ціновий стрибок яєць стався в останній місяць року – на 11,6%.

Як бачимо, й це трохи дивує, активно дорожчають традиційні подільські та й українські загалом товари – сільгосппродукція. Навіть довелося владі запроваджувати обмеження торговельної націнки на базові продукти. На тлі загального підвищення цін все ж можна знайти товари, що коштують менше, ніж торік. Ціни на фрукти за рік знизилися на 16 відсотків, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook