Новини
Культура

Мистецтво «склеювання» презентували у хмельницькому музеї

Виставка «Український колаж» відкрилась напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. Унікальну експозицію в обласний центр привіз молодий колекціонер Олег Василенко. За словами шанувальника й збирача сучасного українського мистецтва, хмельничанина за походженням, мистецтво колажу (фр. collage — «склеювати») наразі ще не набуло широкої популярності у царині колекціонування.

Проте, за словами пана Василенка, саме це мистецтво не потребує значних академічних навичок і знань, а такому цікаве для дослідження і колекціонування, адже саме у ньому можна прослідкувати не тільки авторський почерк митця, а й широку тематику арт-висловлювання.

Я вважаю, що саме у наш нелегкий час потрібно допомагати актуальним митцям, адже ця ніша є найбільш незахищеною перед суспільно-економічними кризами. Художники, скульптори, графіки за час карантину втратили повноцінну можливість не тільки просувати свій арт-продукт, а й в принципі експонуватися. Галеристи і галереї теж за період пандемії не мали можливості повноцінно працювати. Рятівним моментом для всіх цих категорій стало створення Маратом Гельманом та Євгеном Карасем Фесйбук-спільноти «Сіль-Соль». Митці отримали майданчик для широкої презентації своїх творів, а колекціонери і прості поціновувачі мистецтва – місце доступного огляду і купівлі. Тож власну колекцію я зібрав саме на цій платформі, – розповів колекціонер.

Експозиція виставки складається з творів у техніці колажу, зібраних на фейсбук-платформі та закуплених особисто у художників. Серед авторів – знані зірки сучасного українського арту: Ілля та Олександра Чічкан, Олександр Ляпін, Микола Кривенко та молоді колажисти, зокрема, і хмельницькі художники.

За словами кураторки виставки мистецтвознавиці Олени Михайловської, техніка колажу стала використовуватися з тих часів, коли у Китаї було винайдено папір (ІІ століття до нашої ери). Проте мистецьке  термінологічне визначення колаж отримав на початку ХХ століття у Франції завдяки творчості Жоржа Брака, Пабло Пікассо і Анрі Матісса.

Натхненник групи «Сіль-Соль» та актуалізатор арт-ринку Євген Карась, в свою чергу, каже про експозицію так:

В цьому проєкті ми намагаємось створити заявку на осмислення та заохочення українських митців і глядачів. Виставка «Український колаж» може стати очікуваним постійним органічним сателітом, спровокує хвилю інтересу, дасть натхнення новому табору українських колажистів та включить в його орбіту вже відомих українських художників.

Різні стилістично та по змісту – кожен експонат виставки «Український колаж» презентує суто національний погляд на мистецтво та актуальні ритми суспільних зрушень, осторонь яких не може стояти жоден справжній митець.

Виставка «Український колаж» триватиме у Хмельницькому обласному художньому музеї до березня 2022 року.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook