Новини
Культура

Антикварний експонат з Нідерландів зберігається у фондах шепетівського музею (ФОТО)

У фондах Музею пропаганди, що у Шепетівці, зберігаються ковзани, виготовлені на початку ХХ століття у нідерландській провінції Фрисландія (Фризія) на фабриці «G.S.Ruiter». Раритетний експонат придбали в антикварному магазині у Нідерландах, а потім привезли в Україну. Історію ковзанів розповіли в Музеї пропаганди.

“G. S. Ruiter” – одна з найвідоміших і найстаріших фабрик ковзанів у Нідерландах, заснована 1861 року ковалем Ґертом Стівенсом Руйтером. У 1889 році фабрику очолив син коваля – Ґерт Руйтер. Аби почати виготовляти ковзани, він збудував парову фабрику. У співпраці з Джеральдом Віссерінгом, завзятим ковзанярем і банкіром, на фабриці виготовили ковзани для королеви Нідерландів Вільгельміни.

Виготовлені понад сто років тому, ковзани, що зберігаються у Музеї пропаганди, не дуже схожі на сучасні, хоч і мають сталеві леза.

Новий дизайн отримав назву “Квінніс” і був дуже популярним серед жінок. Однак через надто теплі зими попит на ковзани почав знижуватись наприкінці ХІХ століття,розповідають у музеї.

Через суперечки зі співдиректором фабрики у 1901 році Ґерт Руйтер переїхав до міста Болсвард, де очолив кузню на вулиці Святого Іоанна (Sint Jansstraat). А згодом збудував завод “G. S. Ruiter, Bolsward”, на якому виготовляли конструкції для мостів. Ковзани ж були на підприємстві супутнім товаром.

Ґерт Руйтер помер 1915 року, під час Першої Свтової війни. Його син в цей час був на фронті, тож успадкувати завод було нікому, і його довелося закрити. Повернувшись з війни, Дірк Руйтер почав виготовляти ковзани у колишній кузні на Sint Jansstraat. Цей бізнес проіснував до його смерті у 1940 році.

За матеріалами Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook