Новини
Суспільство

Понад 20 тисяч громадян померли на Хмельниччині

На Поділлі протягом торішнього січня-листопада померли 21263 громадянина, що майже на три тисячі перевищує позаминулорічний показник – 18670 осіб. Смертність в області зросла на чотирнадцять відсотків у порівнянні з 2020-м.

Мабуть, варто згадати й 2019-й; тоді за 11 місяців померло 17816 подолян. Як бачимо, останні два роки померлих більшає, не зважаючи на скорочення населення. А це, з точки зору «чистої демографії», не зовсім логічно, бо вмирають приблизно пропорційно населенню (якщо не зважати на певні нюанси вікового розподілу). Тобто зовнішній чинник – ковід – значно вплинув на показники смертності.

Окрім того, в області спостерігається інша проблема – стрімке скорочення народжуваності. За 11 місяців торік з’явилися на світ 8032 малюків проти 8950 немовлят позаторік. Як бачимо, народжуваність впала на майже тисячу, що вкрай негативно впливає на демографію Поділля. Маємо в області на 100 смертей – 38 народжень. Відповідно фіксується подальше скорочення населення краю, причому наростаючими темпами.

За торішні одинадцять місяців подолян поменшало природним чином на 13231 людину, позаторік – на менш як десять тисяч – 9720. Якщо врахувати міграційні процеси, то співвідношення буде ще гіршим, бо позаторік обласний міграційний приріст становив 185 людини, а минулоріч від’ємний – 49 осіб.

Відповідно чисельність наявного населення в області продовжує скорочуватися. Так, за оцінкою, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, на 1 грудня подолян було 1,231 мільйона осіб. Позаторік на цю дату нараховувалося 1,245 мільйона жителів краю.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook