Новини
Суспільство

«Suum cuique»: Хмельницький міський голова показав, як пірнає в ополонку на Водохреще

Цього року хмельничани не так активно, як раніше, пішли занурюватися у крижану воду. Чи то через робочий день, чи то з турботи про здоров’я, зважаючи на пандемію. Проте всіх необхідних атрибутів цього свята містяни дотрималися: і нетверезими до ополонки приходили, і фото та відео своїх занурень викладали. Хмельницький міський голова також дотримався традицій та потішив електорат підтвердженням своєї сили духу.

Свято Водохреща у Хмельницькому почалося молитвою за здоров’я. Воду у річці Південний Буг освятили ще вдосвіта. Виконав цю місію архімандрит ПЦУ, капелан 19-ї окремої бригади «Свята Варвара» Даниїл Тарнавський. Традиційно освятили воду і в резервуарах «Хмельницькводоканалу». І вже з 8 ранку вона з’явилася у крана в домівках хмельничан.

Для охочих зануритися у водохрещенську купіль цього року на річці Південний Буг облаштували п’ять місць для купання, біля яких чергували 10 рятувальників ще з вечора напередодні свята.

Стежили за порядком біля річки також працівники комунальної аварійної рятувальної служби. Кажуть, вночі до річки приходили нетверезі хмельничани. 

Ті ж, хто прийшов пірнати у встановлений час, робили це з різних причин: для когось це усвідомлений крок та традиція, а хтось просто випробовував себе на міцність. Проте, як зазначають медики, до такого екстриму потрібно готуватися завчасно.

Цього року охочих зануритися в крижану воду поменшало удвічі. За словами заступника Хмельницького міського голови Миколи Ваврищука, який також навідався на набережну, одна з ймовірних причин, – поширення коронавірусної хвороби.

Люди хвилюються за своє здоров’я і менше пірнають. Хоча сьогодні робочий день, і після обіду можливо, людей побільшає, – прокоментував посадовець.

Відео: МТРК Місто

Святкували Водохреща та занурювалися в ополонки мешканці усієї області, проте, схоже, дійсно не так активно, як у попередні роки.

Не зрадив традиціям щодо зимового занурення в ополонку і Хмельницький міський голова. На своїй сторінці у Фейсбук Олександр Симчишин показав, як пірнає в крижану воду.

Заразом похвалився знанням латини.

Христос Хрестився! Suum cuique, кожному своє! Комусь хайп, комусь хейт, а я багато років поспіль своїм традиціям не зраджую. Насолоджуюся зимовим купанням на Святе Водохреще! Зі святом усіх: і тих, хто купається, і тих, хто ні, – прокоментував фото біля ополонки очільник громади.

Здавна вважалося, що на Богоявлення вода набуває цілющої сили, однак жодної згадки про звершення занурення взимку в церковних канонах немає. Освячену ж цього дня воду можна зберігати до наступного свята Водохреща.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook