Новини
Інтерв'ю

Хмельницька лікарка спортивної медицини про купання на Водохреще: навіть секунди в крижаній воді – це вічність

Ще років 10 тому в медіапросторі неможливо було знайти жодного аналітичного матеріалу про купання на Водохреще. Всі ЗМІ розказували про суцільне духовне очищення, заряд неймовірної бадьорості, позбавлення від хвороб. У крижану купіль занурювалися і старі, і малі, і вагітні. А для  високопосадовців таке екстремальне купання слугувало ще й додатковим піаром. Мовляв, погляньте-но, який я молодець!

Час минув – крига скресла. Представники християнських конфесій все частіше публічно стали пояснювати: до обряду хрещення, через який у цей день пройшов Ісус Христос, купання в ополонці стосунку не має. Натомість замість “духовного очищення”, можна заробити собі неабиякі проблеми зі здоров’ям. До чого можуть призвести такі експерименти та що робити, якщо все ж багаторічна традиція понад усе? Про це ми говоримо із лікаркою спортивної медицини Аллою Соловей.

Купання 19 січня майже завжди пов’язані з якимись курйозами. Я, наприклад, пам’ятаю: у 2018 році під студентами одного з хмельницьких навчальних закладів, яких централізовано повели занурюватися на водойму в Дубове, почала провалюватися крига. Нас, журналістів, потім ще просили це не показувати в ефірі. А який найбезглуздіший випадок, пов’язаний із купанням, пам’ятаєте ви?

Це все ситуації, коли люди йшли по іншим справам, а заразом вирішили і скупатися. Мовляв, а чому б ні? Але ж маршрут в них був зовсім інший. Тому все минуло без підготовки, без зручного одягу. Ну, і все смішне і водночас страшне відбувається після виживання алкоголю. Нічого доброго з того не виходить. Бо там не йдеться про покращення здоров’я, а навпаки -закінчується навіть госпіталізацією через пневмонію або через загострення проблем із сечовивідними шляхами. Класично це пієлонефрит, найлегше – цистит. Також можуть почати рухатися зі своїх “належаних” місць камінчики, відчуваються ниркові кольки. Щоб люди добре пам’ятали про своє “геройство”.

Такі екстремальні занурення пов’язані зі стресом. Як він впливає на організм?

Якщо це одномоментний стрес, то вважається, що він корисний. Але ж ми перебуваємо постійно в хронічному стресі, пов’язаному з інформаційним занепокоєнням, браком сну. Ми до пізньої ночі дивимося в ґаджети, які створюють для організму циркадний стрес (виникає, коли біологічні ритми не відповідають реальному добовому ритмуред.). Також впливає шкідливе харчування, погана екологія. А тут ще купання – такий вже замежовий стрес,  як вишенька на торті. І тоді відбувається зрив адаптації – енергетичних запасів у внутрішньоклітинних мітохондріях немає, щоб із цим справитися, дати належну відповідь. Це наче підіймати коня не вівсом, а батогом. При хронічному стресі людина постійно виснажена. І тоді будь-який провокуючих фактор – чи інфекційний, чи термічний – може викликати захворювання.

Пам’ятаю, ще років 10 тому сказати щось альтернативне на тему купання на Водохреща вважалося дивним. Чи це самі журналісти просто не запитували?

Напевно, у нас є якісь комплекси. Коли навіть мене запрошують на  ефіри, я дивлюся в очі журналіста і хочу побачити в них: а що він бажає від мене почути? І я не хочу його підводити. А вони хотіли почути, що це винятково корисно.

Років 10 тому я була свідком, як 19 січня приводили купатися дітей. І вони від того були не в захваті. Що можна загалом  сказати про такі екстремальні занурення малечі?

В своєму колі ми спілкуємося і знаємо, як це закінчується. Проте статистики ніде нема, щоб відкрити і прочитати. Так само в педіатричній практиці якихось окремих досліджень на цю тему я не зустрічала. Але вважаю, це насильством над дитиною. Бо людина будь-який вибір має робити усвідомлено. Вимагати ж від дитини якогось усвідомленого ставлення до такої процедури проблематично. І насамперед це для неї стрес. А тому в цьому випадку діятимуть всі ті ж патогенетичні механізми, що і в дорослих: переохолодження, збільшення продуктивності умовно-патогенної флори в дихальних та сечовивідних шляхах.

Що би ви сказали про тих людей, які купаються взимку регулярно?

Це усвідомлений вибір людини, стиль її життя. Ми до такого вибору маємо ставитися з повагою.  Їм це подобається, вони відчувають від того наснагу, прилив енергії. Це адреналін, бадьорість, ейфорія. Є навіть залежність від такого стану, адже відчувати його хочеться знову й знову. Але ці люди зазвичай дотримуються й інших напрямків здорового способу життя: в харчуванні, відпочинку, режимі дня, фізичних навантаженнях. Така їхня матриця.

Будуть люди, які все одно підуть 19 січня купатися, і ніхто їх не зможе стримати. Як занурюватися максимально правильно?

Я би радила їм відчути себе полководцем і продумати стратегію й тактику, як все має відбуватися покроково: маршрут до ополонки, зручний одяг, який швидко знімається й швидко вдягається. Також знати, на що ставати ногами після виходу з води. Бажано було би починати завчасну підготовку з контрастного душу, прогулянок на холодному повітрі. Якщо людина, яка звикла до тепличних умов, одразу в ополонку, це в здоровий глузд не вкладається. Ідеально готуватися хоча би три місяці.

Ну, ми тоді з цими порадами вже не встигнемо… А скільки можна перебувати у воді?

Коли я читаю деякі рекомендації про 2-3 хвилини, мені стає моторошно. Тому що в цій ситуації хвилини – це дуже багато. От я дуже переоцінила протяжність часу при супроводі поєдинків з бойових видів спорту. Коли, наприклад, до кінця залишається 10 секунд. А насправді це ціла вічність. Так, як і під час пірнання в крижану воду.

Наскільки довго можна перебувати без одягу до занурення?

Це залежить не лише від температури повітря, а й від інших метеоявищ: вітру, дощу чи мокрого снігу. Ясно, що перебувати треба якнайменше: прийшов, занурився, осушився і вдягнувся. І це має бути в темпі. Якщо до ополонки є черга, треба почекати, поки вона розійдеться й буде вільніший доступ. І лише після того роздягатися. Інакше можна замерзнути ще задовго до пірнання.

Чи обов’язково занурюватися з головою?

Якщо ви до цього не готові, то ні. Я, наприклад, не занурююся з головою. Тому що у мене вода потрапляє у вуха, й для мене це катастрофа. Не те що в крижаній воді, а навіть і в аквапарку.

Ми вже згадували про алкоголь. Люди для хоробрості випивають і до пірнання, і щоб зігрітися чи щоб відзначити цю подію вже потім. Що би ви сказали про такі звички?

Алкоголь – поганий порадник і помічник. Ясно, що ніхто не обмежується двадцятьма чи п’ятдесятьма  грамами. Вже як хочуть випити, то щоб розлилося хвилею по всьому тілу. Доведено, алкоголь розширює судини й збільшує тепловіддачу. Чому в такому стані дуже небезпечні перехолодження. Збільшується тепловіддача, і перехолодження наступає значно швидше, ніж у тверезої людини. Так само і під час пірнань: якщо вживають алкоголь до чи після занурення, відчуття теплоти – оманливе. Насправді, навпаки, ми тепло видаємо і не відчуваємо цього.

З якими хворобами людині не варто навіть думати про купання в крижаній воді?

Наприклад, категорично не можна при стенокардії – коли виникає звуження судин серця при найменших фізичних навантаженнях чи навіть без них. За таких умов це може бути останнє для людини пірнання.

А яка позиція щодо вагітних?

Загалом при пірнанні ми маємо запитати себе: а для чого я це роблю? Може, я собі поставила стратегічний план: сьогодні пірнаю, завтра кидаю курити, післязавтра – починаю вивчати іноземну мову. Це одне. Але інша справа якщо ти робиш це для компанії, для фото в інстаграмі.

Мені здається, тут ще живий стереотип про так зване “духовне очищення”. А як ви ставитися до процесу з цієї точки зору?

Мені дуже подобається вислів Фаїни Раневської про це: “Полосканням дупи душу не очистиш”.

Якщо ж ви все-таки плануєте купатися

У період з 19.00 18 січня до 19.00 19 січня на правому березі річки Південний Буг буде облаштовано 4 місця для купання:

  • 3 ополонки на пірсі поблизу аварійно-рятувальної станції (пров. Човновий, 11)
  • одна поблизу дитячо-юнацької спортивної школи №3 «Спартак»
  • крім цього, зануритися в ополонку можна буде й на лівому березі річки неподалік від міського пляжу.

Церемонія освячення води відбудеться 19 січня о 7.30 на правому березі річки (набережна Південного Бугу), поблизу аварійно-рятувальної станції, повідомили у міській раді.

У місці святкування буде організовано пункти обігріву, роздягальні, гарячий чай. Аби мінімізувати ймовірність нещасних випадків, тут чергуватимуть медики, працівники ДСНС та міської комунальної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах. За охороною громадського порядку стежитимуть працівники міського відділу поліції та муніципальної дружини.

На місці святкування також буде організована торгівля, встановлено додаткові сміттєві баки та біотуалети.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook