Новини
Суспільство

Укриття в підвалах хмельницьких будинків мають утримувати управителі, – міська рада

У підвалі темно й брудно, всюди розкидане будівельне сміття. Підлога просіла від вологи і від того зруйнувалися простінки тепер вже колишніх комірок мешканців. На трубах пошкоджена обшивка, а світло є лише в одному з коридорів. Схоже, в цьому приміщенні давно не ступала нога комунальника.

Так виглядає один з підвалів у хмельницькій панельці на вулиці Прибузькій. Ще два роки тому біля входу в нього був напис фарбою на стіні – “укриття”. Тож давайте розбиратися, чи всі підвали можуть так називатися? І загалом, яка ситуація у Хмельницькому з укриттями та сховищами?

Не кожен підвал – укриття

Як з’ясувалося, у 2017 році позначити підвали муніципальним та приватним управляючим компаніям наказали в міській раді. Управителі підійшли до вказівки формально. Так укриттями раптом стали навіть ті підвальні приміщення, які аж ніяк не могли теоретично ними бути. Приміром, хрущівки зводилися ще за державними будівельними нормами, які враховували використання підвального приміщення для укриття від ударної хвилі та обстрілів. Натомість панельки до переліку таких споруд не входять, оскільки гіпотетично легко руйнуються. На щастя, написи про “укриття” у підвалах панельок на Прибузькій замалювали.

Наразі у Хмельницькому налічується понад 570 найпростіших укриттів. Вони розташовані в підвалах житлових будинків, будівлях підприємств та організацій. На всі об’єкти є акти оцінки, згідно з Наказом МВС №579 від 9 липня 2018 року “Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту”. Як повідомили у міській раді, споруди подвійного призначення – відсутні. Хоча ще два роки тому такими у Хмельницькому вважалися 9 приміщень – переважно це були комори в крамницях.

Цільові кошти на утримання укриттів з міського бюджету не виділяють. Ці підвальні приміщення традиційно утримують в межах обслуговування внутрішньобудинкових мереж та прибирання підвалів житлових будинків. На ці потреби управляючі компанії у 2020 році витратили понад 137 тисяч гривень. А в 2021 – майже 164 тисячі гривень, – повідомив заступник Хмельницького міського голови Олег Шинкарук.

Тобто за прибирання в підвалах та утримання їх в стані, подібному до укриття, теоретично відповідають управляючі компанії. Основна вимога – приміщення не має бути захаращеним. Окрім того, управителі мають донести до всіх мешканців інформацію про місце розташування укриттів, щоб ті знали, де можна переховуватися при обстрілах.

Власне, ідеальні найпростіші укриття – це насамперед цегляні приміщення з освітленням. Перебування в них зменшує ймовірність ураження ударною хвилею, світловим випромінюванням і проникаючою радіацією. Доступу до води там може і не бути. Оскільки передбачається, що в укритті люди ховаються протягом всього декількох годин, а воду мають прихопити із собою. Відповідно до вже згаданого наказу Міністерства внутрішніх справ, у нічний час таблички позначення захисної споруди мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками, а входи – обладнані з урахуванням потреб осіб з інвалідністю. А тепер уважно погляньте, чи скрізь біля ваших підвалів є таке?

А що зі сховищами?

На підприємствах Хмельницької міської територіальної громади розташовано і 65 сховищ. Ці об’єкти захищають від високих температур і шкідливих газів у зонах пожеж, вибухонебезпечних, радіоактивних і сильнодіючих отруйних речовин, обвалів і уламків зруйнованих будинків і споруд. Сховища мають бути обладнані комплексом інженерних споруд, які забезпечують необхідні умови життєдіяльності протягом певного часу.

Згідно зі ст. 32 Кодексу цивільного захисту України, укриттю в сховищах підлягають працівники найбільшої працюючої зміни суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту та розташованих у зонах можливих руйнувань, які продовжують свою діяльність в особливий період. У сховищах наявне освітлення, місця для сидіння, каналізація, водозабезпечення, – зазначив Олег Шинкарук у відповіді на запит.

Більшість сховищ Хмельницької тергромади – а саме 29 – приватні. Ще 25 – державні. 9 таких об’єктів – у комунальній власності міської ради і ще 2 – в комунальній власності обласної ради. На утримання 9 міських комунальних сховищ у 2020 році кошти не виділялися, а от у 2021 на це витратили понад 74 тисячі гривень з міського бюджету. Де розташовані сховища, у відповіді на запит не повідомили.

З хороших новин – востаннє огляд 9 сховищ і всіх підвальних укриттів проводили минулоріч і дійшли висновку, що всі вони готові до використання за призначенням.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook