Новини
Культура

Виставку, присвячену Олександру Ройтбурду, відкрили у хмельницькому музеї

Вернісаж виставки «Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда» відбувся напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. Про творчість, громадянську позицію та невичерпний талант особистості митця знають далеко за межами України. Тонкий артрезонатор суспільних реалій, директор Одеського художнього музею та в першу чергу художник зі світовим ім’ям  Олександр Ройтбурд пішов у засвіти влітку минулого року. Проте залишив по собі потужну артспадщину.

Виставковий проєкт, представлений у ХОХМ, став результатом співпраці з Одеським художнім музеєм, галереєю NT-Art та родиною художника. В експозиції виставки – живописні роботи, відеоарт, інсталяції та архівні фотографії з родинної та приватних колекцій.

За словами кураторки виставки, мистецтвознавиці Олени Михайловської, виставка фокусує увагу глядача на  ранньому періоді творчості, 1980-1990-х, коли митець не тільки пробував себе у різних напрямах мистецтва, але й займався активним формуванням одеської та загальноукраїнської художньої спільноти.

На початку 2000-х Ройтбурд свідомо відмовився від практик «чистого мистецтва»: перформансу, акціонізму, інсталяції. Це було завершення так званого «безкартинного» періоду. Ройтбурд повернувся до живопису, і це рішення зробило його одним із найуспішніших художників покоління «Нової хвилі». У 2017 році на запрошення ініціативи Museum for Change Ройтбурд взяв участь у конкурсі на посаду директора Одеського художнього музею. Він знав, що доведеться долати опір деяких місцевих політиків та загальну ригідність пострадянської державної інституційності. Та бажання об’єднувати культурну спільноту на новому рівні виявилося сильнішим. Попри все, за ці короткі роки під керуванням Ройтбурда музей змінився до невпізнаваності, – наголосила Олена Михайловська.

Крім того, мистецтвознавиця розповіла, що за час керівництва Ройтбурда музей отримав понад тисячу нових надходжень до колекції, в тому числі з власного зібрання художника; реалізовувалися гучні виставкові проєкти; працювала оновлена команда та втілювалися оновлені підходи до сервісу і проєктів; відбулося відродження наукової роботи та формування окремого дитячого напрямку роботи.

Ройтбурд вмів згуртувати навколо музею будь-кого — чи то меценатів із започаткованого ним Marazli Club; чи то молодь, яка вперше за десятиліття потягнулася працювати в музеї; чи то тисячі людей, що виходили під облраду на захист оновленого Ройтбурдом музею, – додала кураторка.

Музейники наголошують, що представлена експозиція  призначена для перегляду глядачами, старшими 16 років, оскільки є багатоконтекстною й резонуючою актуальним суспільним викликам.

Експозиція виставки «Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда» доступна до перегляду у Хмельницькому обласному художньому музеї до 19 березня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook