Новини
Інфраструктура

На смітті Хмельницька громада заробила майже 2 мільйони гривень

Дегазаційний комплекс видобуває метан з тіла хмельницького полігону та переробляє його на електроенергію. Кіловати продають у мережу, частину прибутку від цього отримує “Спецкомунтранс”. Установка на сміттєзвалищі з’явилася на початку 2018-го. Це інвестиційний проєкт, на який місто коштів не витрачало.

Із хмельницького сміттєзвалища продовжують видобувати біогаз. За годину дегазаційна установка споживає 300 кубічних метрів метану. Після переробки це приблизно 500 кіловат електроенергії. Далі її по «зеленому» тарифу продають державі.

«Спецкомунтранс» як комунальне підприємство та балансоутримувач полігону має 13% від загальної вартості проданої електроенергії. Відповідно, щомісяця отримує чималі кошти. Зокрема, у 2021 році ця сума становила майже 2 мільйони гривень. Загалом за 4 роки (саме стільки на хмельницькому полігоні працює ця біогазова установка) «Спецкомунтранс» заробив понад 6 мільйонів гривень.

При розширенні полігону біогаз видобуватимуть і на нових картах. За інформацією експертів, поклади – достатні, і метан викачувати можна ще років 7, щонайменше.

Після того, як закриють, термін може збільшитися, тому що при рекультивації полігону буде передбачене накриття його спеціальною мембраною, буде не дозволяти біогазу виходити в атмосферу. Відповідно, весь біогаз перебуватиме всередині тіла полігону і ми зможемо продовжити видобуток і збільшити кількість років отримання прибутку. За попередніми оцінками, йдеться про 10 років, – пояснив заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook