Новини
Події

У Хмельницькому обговорили роботу закладів для потерпілих від домашнього насильства

Громадські активісти Хмельницького, представники влади та правоохоронних органів під час круглого столу, який відбувся в обласному центрі, обговорили роботу закладів для потерпілих від домашнього насильства в області.

Як розповіла голова ГО «Подільський центр «Гендерна Рада» Тетяна Баєва, у 2021 році громади Хмельниччини отримали понад 11 мільйонів гривень державної субвенції на реалізацію програм, покликаних допомогти жертвам домашнього насильства.

Так, згідно з даними, найбільше коштів отримала Красилівська міська територіальна громада. За 4 520 378 гривень тут розпочали створення  притулку для постраждалих осіб зі всім необхідним та придбали автомобіль. Також була створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги.

«Важливим є те, що у бюджеті Красилівської громади на 2022 рік  передбачили  700 тисяч гривень на функціонування притулку. Це означає, що робота буде проводитись», – говорить Тетяна Баєва.

Активістка додає, ще дві громади – Хмельницька та Волочиська, на чергових сесіях мають розглянути питання виділення коштів, в інших громадах це не передбачено.

В області створені спеціалізовані служби, денні центри з кризовими кімнатами, де можна отримати тимчасовий прихисток та допомогу. За інформацією Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації, в області створено 61 спеціалізовану службу підтримки для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі:

  • два денних кризових центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;
  • 40 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за  ознакою статі;
  • сім спеціалізованих служб первинного соціально – психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;
  • шість кризових кімнат цілодобового перебування (до 10 днів);
  • три телефони гарячої лінії;
  • один кабінет корекційно-реабілітаційних послуг;
  • Хмельницький притулок для постраждалих від домашнього насильства, відкритий 23 грудня минулого року
  • Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який виконує функції притулку для постраждалих від домашнього насильства
  • також коштом субвенції створюється ще 2 притулки (Красилів, Волочиськ).

Активісти занепокоєні, що без відповідного фінансування така велика і важлива робота може зійти нанівець, адже на практиці стається так, що посадові обов’язки покладають на одного спеціаліста, який фізично не може осягнути навантаження. В зв’язку з цим депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль сформувала депутатське звернення до голови облдержадміністрації, аби отримати актуальну інформацію про діяльність спеціалізованих закладів підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, які діють у Хмельницькій області станом на січень 2022 року.

Ще одне питання, яке підняли активісти, стосувалось насильства стосовно дітей. Як розповіли правоохоронці, непоодинокими є випадки, коли батьків штрафують за насильство в сім’ї. Діти в таких сім’ях апріорі є  жертвами але захиститись від майбутніх атак найрідніших не можуть і стають заручниками ситуації.

Сприяла б розв’язанню проблеми ратифікація Конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція) в Україні, яка б могла посилити відповідальність за насильство в сім’ї та насильство за ознакою статі. Та, на жаль, Верховна Рада України досі не готова затвердити цей документ. Нагадуємо, на всій території України діє Національна «гаряча» лінія з запобігання домашньому насильству (Ла Страда) — 116 123.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook