Новини
Культура

Автентичний розпис з села на Хмельниччині популяризують у проєкті фестивалю “Етніка”

Зразки народних промислів з усієї України представили на фестивалі “Етніка”, присвяченому 30-річчю Незалежності України. Мета цього проєкту – показати, що народні промисли можуть бути актуальними та цікавими в сучасному житті. Серед відібраних для проєкту зразків народних промислів – унікальний Самчиківський розпис, що зародився на Хмельниччині.

Всього під час фестивалю представили 12 зразків народних ремесел. Абмасадорами народних промислів стали 12 публічних персон, кожен з яких популяризує той або інший художній промисел. До переліку відібраних зразків української автентики увійшов і Самчиківський розпис, який відродили та зробили відомим не лише в Україні, а й в усьому світі.

Самчиківський розпис бере свою назву від села Самчики у колишньому Старокостянтинівському, а нині Хмельницькому районі. Коли і як зародилася традиція розписувати будинки та предмети вжитку яскравими малюнками, схожими на гобеленові, наразі невідомо. Проте ще у 50-х роках минулого століття цей розпис можна було побачити у селі на власні очі. Згодом традиція Самчиківського розпису зникла, а потім знову відродилася завдяки місцевій творчій інтелігенції на чолі з Олександром Пажимський, повідомляє інтернет-ресурс “Етнохата“.

У проєкті фестивалю “Етніка” амбасадоркою Самчиківського розпису стала телеведуча Маша Єфросиніна.

Мені дуже подобаються квіткові принти. Я б із задоволенням придбала сукню або хустку із самчиківським розписом, щоб частинка українських традиційних ремесл була і в моєму гардеробі, – розповіла телеведуча.

Також фона знялася у фотосесії, аби показати, що “самчиківка” може бути актуальною та затребуваною і в ХХІ столітті, повідомляє сайт jetsetter.ua.

Щоправда, популяризація автентичного розпису з Хмельниччини не завадила минулого року дорожникам знести у самих Самчиках розмальовану в традиціях “самчиківки” зупинку під час проведення робіт в рамках “Великого будівництва”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook