Новини
Суспільство

Ексочільник Кам’янця на новій посаді “заробив” два протоколи від НАЗК

За два місяці Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення у діяльності та деклараціях чотирьох представників влади на Хмельниччині. Серед порушників – чинний міський голова Кам’янця, колишній міський голова Кам’янця, а нині – голова Кам’янець-Подільської районної ради, народний депутат України від Хмельниччини та колишня заступниця голови Хмельницької ОДА.

“Найсвіжіші” протоколи за використання службових повноважень отримав Михайло Сімашкевич, нинішній очільник Кам’янець-Подільської районної ради.

Протягом 17 – 21 січня НАЗК склало та направило до суду 6 адміністративних протоколів про порушення антикорупційного законодавства. За ознаками порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів складено й направлено до суду чотири протоколи, з яких  два стосуються Михайла Сімашкевича.

Голова Кам’янець-Подільської районної ради Хмельницької області, використовуючи свої службові повноваження та пов’язані з ними можливості, видав розпорядження у 2020 та 2021 роках про преміювання працівників виконавчого апарату районної ради, якими преміював себе як голову районної ради (два протоколи), – йдеться у повідомленні пресслужби НАЗК.

Інформація про штраф за виявлене порушення у повідомленні агентства відсутня. Натомість чинного міського голову Кам’янця-Подільського Михайла Посітка, за результатами розгляду матеріалів НАЗК, у грудні минулого року суд притягнув до відповідальності та призначив покарання – стягнення у сумі 5100 гривень. Причина – посадовця було визнано винним у тому, що він, як розпорядник поточного рахунку власного виборчого фонду, не подав у визначений законодавством строк фінансовий звіт до Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії, чим вчинив порушення встановленого порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду.

Ще один представник влади, який вчинив порушення під час заповнення декларації за 2020 рік, народний депутат України Юрій Заславський. За висновком НАЗК нардеп не вказав у документі вартість низки належних йому об’єктів нерухомості, серед яких житловий будинок у селі Слобідка на Ярмолинеччині, земельні ділянки, аптеки, нежитлові приміщення, розташовані у Хмельницькому. Всього на суму 1,48 мільйона гривень. Також нардеп не вказав у декларації медичну компанію, власником якої є його дружина, та її дохід від підприємницької діяльності.

Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 1 480 625 гривень, що перевищує 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб’єкта встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 366-2 Кримінального кодексу України, – йдеться у висновку НАЗК.

Відповідно до закону, декларування недостовірної інформації карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ще одна представниця влади, в декларації якої виявили порушення, ексзаступниця голови Хмельницької ОДА Оксана Ситницька, яка, за висновком НАЗК, не задекларувала майно чоловіка, кошти в банку та частину зарплатні. Всього на суму майже 440 тисяч гривень.

Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на загальну суму 439 838 гривень, що становить від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб’єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – зазначено у висновку НАЗК.

Подання у декларації завідомо недостовірних відомостей особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 42 500 гривень.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook