Новини
Екологія

На водосховищі Хмельницької АЕС заради селфі силоміць утримували лебедя (ВІДЕО)

Відео, на якому зафіксовано, як чоловіки тримають за горло птахів, що зимують на водосховищі ХАЕС, щоб зробити гарний знімок, оприлюднили у соцмережах. Запис викликав обурення та змусив в черговий раз пояснювати людям, які не завжди думають про те, що роблять, чому такі вчинки можуть бути небезпечними не лише для птахів, а й для них самих.

Водойма біля Хмельницької АЕС вже не перший рік приваблює узимку не лише місцевих мешканців, а й туристів, які приїздять спеціально, аби подивитися на диких птахів, що злітаються сюди зі всього світу. Проте, такі візити часто є небезпечними для лебедів. І через любителів погодувати їх шкідливими продуктами, і через ось таких любителів гарних кадрів.

Відео поширили у спільноті Підслухано Острог.

Звиклі до людей, які їх підгодовують, птахи не тікають від берега, а навпаки, підпливають максимально близько. Де стають легкою здобиччю для не дуже розумних людей, які хапають їх за шию та намагаються втримувати, аж поки не отримають бажані кадри.

Орнітологи, які спостерігають за лебедями на водосховищі ХАЕС, кажуть: також деколи беруть птахів в руки, проте як це робити правильно, вони спеціально вчилися. Птаха треба торкатися обережно, аби він пережив якнайменше стресу. А після такої зустрічі, яку влаштували одному з птахів невідомі поки що особи, птах може загинути. В це може призвести до загибелі потомства, адже лебеді утворюють пари раз, а не щороку. Не драма ж саме ці птахи уособлюють найвищий прояв вірності.

Проблемами може закінчитися така поведінка і для людей.

Лебідь може вдарити людину і перебити кисть. Це настільки сильний удар, – пояснює місцевий орнітолог Віктор, який вже 15 років спостерігає за птахами, зокрема, і на нетішинському водосховищі.

Нині в соцмережах встановлюють особи героїв ролика. Проводить перевірку і поліція.

Відео: ТСН

Любителям же підгодовувати птахів узимку хлібом (іноді – навіть зіпсованим) в Українському товаристві охорони птахів вкотре нагадують: хліб – це шкідлива нездорова їжа для диких водоплавних птахів, яка може призводити до серйозних проблем зі здоров’ям. Білий хліб не має, по суті, жодної поживної цінності – окрім калорій, йому більше нічого запропонувати птасі.

Британське Королівське товариство охорони птахів рекомендує годувати лебедів зерном (наприклад, пшеницею), та овочами (особливо салатом та картоплею). Їжа має бути достатньо дрібно нарізаною, щоб птах міг її проковтнути. Кидати її треба на воду, а не годувати з рук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook