Новини
Суспільство

У шепетівському Музеї пропаганди побоюються актів вандалізму щодо пам’ятника Островському

Після того, як у Славуті невідомі особи знесли погруддя Антона Одухи, проявів вандалізму побоюються у Шепетівці. Працівники Музею пропаганди вкотре пояснили необхідність розміщення монументу радянського письменника Миколи Островського на території мистецького закладу, та закликали повідомляти про підозрілі дії правоохоронців.

Нагадаємо, донедавна у Славуті, всупереч вимогам закону про декомунізацію, не був демонтований бюст енкаведиста Антона Одухи, відомого розстрілами воїнів УПА у 1944 році та катуванням полонених. Попри неодноразові звернення славутчан до влади, погруддя так і не було знесене. Крім того, вулицю, названу на честь радянського діяча, перейменували лише минулого року. Тож не дочекавшись реакції від влади, за справу взялися невідомі особи, які просто скинули погруддя з постаменту, про що написали у соцмережах.

Поки справою повалення пам’ятника у Славуті займаються правоохоронці, у Шепетівці переймаються долею монументу Миколи Островського. На думку працівників Музею пропаганди, до нього теж можуть дотягнутися руки радикально налаштованих осіб, які вважають, що цьому пам’ятнику на території музею не місце.

Попередження про небезпеку вчинення актів вандалізму опублікували на сторінці Музею у соцмережах:

В зв’язку із нещодавніми подіями стосовно незаконної руйнації пам’ятників радянським діячам в м.Славута та с.Берездів Шепетівського району, існує небезпека вчинення акту вандалізму щодо пам’ятника Миколі Островському на території музею. Наголошуємо, що музей та його майно є власністю Хмельницької обласної ради, а пам’ятник М.Островському є елементом зовнішньої експозиції музею, перебуває на державному обліку як пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення авторства видатного українського скульптора-монументаліста Валентина Зноби, внесений до переліку пам’яток культурної спадщини місцевого значення та перебуває на обліку Музейного фонду України, – написали у закладі.

Також нагадали, що відповідно до статті 11 Закону України «Про музей та музейну справу», на території, відведеній для музею, згідно зі статутом закладу може бути відведено декілька зон, в тому числі експозиційна, для стаціонарного демонстрування великогабаритних музейних предметів і використання в культурно-пізнавальних цілях.

Пам’ятник Миколі Островському розташований на музейній території і згідно з назвою та концепцією музею є візуальним прикладом тоталітарної пропаганди засобами мистецтва. Якщо ви стали свідками підозрілих дій невідомих осіб біля пам’ятника Миколі Островському, просимо негайно телефонувати на 102, – йдеться у дописі.

Нагадаємо, минулого року на території Хмельниччини активно “декомунізували” “останні” пам’ятники Леніну.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook