Новини
Бізнес

Частка Хмельницької АЕС перевищила третину промвиробництва області

Обсяг реалізованої промислової продукції підприємствами Хмельницької області торік становив 64,3 мільярда гривень. Позаторік, для порівняння нагадаємо, виробничники краю продали товарів на 47,3 мільярда гривень.

Обсяги різних років, безперечно, не зовсім коректно порівнювати без урахування інфляції, курсу долара, цін відповідного періоду тощо. Але певну картину розвитку краю вони все ж змальовують. Як бачимо, «умовне» зростання за минулий рік становило 17 мільярдів, а якщо порівняти показники інших років, то таких значних цифр приросту не угледимо.

У 2019-му промисловці реалізували продукції на 43,3 мільярда, у 2018-му – 42,7, у 2017-му – 37,7 мільярда, 2016-му – 33 мільярди, 2015-му – 26,4, 2014-му – 18,3 мільярда. Як бачимо, стрімке відсоткове наростання спостерігалося у відновлювальних після активної фази війни 2015-16 роках. Окрім того, про що йшлося, – торік.

Певною мірою минулорічний здобуток можна приписати продуктивній діяльності Хмельницької атомної електростанції. Якщо бути більш точним – цінам на електроенергію в державі, бо, маючи фіксовану потужність – два гігавати, станція не здатна стрімко збільшити виробництво електрики.

Торік у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря вироблено продукції на суму 24,9 мільярда гривень або 38,7% від загального виробництва в області. Тобто ХАЕС стала ще більш могутнім стовпом економіки краю, забезпечивши продукування понад третини товарної продукції області (непереливки було б економіці Хмельниччини, якби її проєктанти посунули станцію на кілька кілометрів північніше чи західніше, вийшовши за межі області). У 2020-му в цій сфері виробили продукції лише на 14,9 мільярда гривень, що становило 31,5% від загального обсягу виробництва товарів; у 2019-му – 11,9 мільярда та 27,6% відповідно, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook