Новини
Суспільство

Реальна зарплата на Хмельниччині зростає шість років поспіль

На Поділлі підбили підсумки соціально-економічного розвитку за минулий рік. Усі показники, крім перевезення пасажирів, продемонстрували позитивну динаміку.

Скажімо, номінальна зарплата за рік зросла майже на чверть – на 24,8%. Але, так здається, більшість подолян воліла б знати, наскільки змінився їхній не номінальний, а реальний дохід з урахуванням інфляції. Торік реальна зарплатня в області зросла на 14,5% проти зростання в 9,7% у 2020-му.

Взагалі в області об’єктивний показник заробітної плати демонструє зростання протягом останніх шести років. Після початку неоголошеної війни, інфляції, стрімкого зростання курсу долара два роки – у 2014-му та 2015-му – зарплатні доходи українців, що цілком зрозуміло, знижувалися на 2,5% та 23,2% відповідно.

Відновлення розпочалося з 2016-го, коли реальна зарплатня зросла на 6,4%. Наступного року номінальна зарплата стрибнула майже в півтора раза, а реальна – відразу на 28,4%. У 2018-му збільшення становило 12,1%; в 2019-му – на 9,5%. Загалом лише за п’ять останніх років реальні виплати подолянам зросли вдвічі. Причому, як бачимо, минулоріч зростання було рекордним за винятком відновлювального (після стрімкого падіння) 2017-го року.

Рекорди також б’є подільський експорт. За підсумками одинадцяти місяців (річні підсумки ще не підраховані) вивіз товарів з Хмельниччини зріс на 40,2%. Торік, до прикладу, навіть фіксувалося падіння на 1,4%, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook