Новини
Політика

Більш ніж половина депутатів Кам’янець-Подільської громади – прогульники

Рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність засідань сесій та постійних комісій Кам’янець-Подільської міської ради 8-го скликання протягом 2021 року та виявив депутатів-прогульників.

У фракціях “За майбутнє” та “Рідного міста” прогулюють усі депутати. 75% у фракції “За конкретні справи”, 63% у “Слуги народу”, 50% у ЄС. Найменше – до 10% – пропускали засідання та комісії представники фракції “Свободи”.

Депутатський корпус міської ради громади складається з 38 депутатів. Фракція “Свободи” найбільша – 11 депутатів. У раді немає сталої більшості. Фракціями партій “Європейська солідарність”, “За майбутнє”, “За конкретні справи” та “Рідне місто” створено депутатську групу “Ми кам’янчани”, яка налічує 19 осіб та опозиційна до міського голови. У раді є троє позафракційних депутатів, які обиралися від “Слуги народу”: Валентина Борковська, Дмитро Власюк та Аракел Межлум’ян.

Рух ЧЕСНО з’ясував, скільки засідань пропустили депутати у межах календарного 2021 року.

Згідно із законом, пропуски депутатом протягом року більше ніж половини засідань сесій або постійної комісії, до якої він належить, є підставою для відкликання його виборцями. Після прийняття Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати тих депутатів, які пропускають засідання чи неякісно виконують представницьку функцію протягом року.

Під час аналізу використовувалися дані, отримані від Кам’янець-Подільської міськради у відповідь на запит. У 2021 році відбулося 13 засідань сесій (засідання тривали сумарно 44 дні).

Виявлено 21 прогульника серед 38 депутатів. Це ті, хто пропустив 25% та більше засідань сесій та/або комісій. Шестеро депутатів пропустили більше ніж половину засідань та комісій.

Представник партії “Слуга народу”, генеральний директор центральної районної лікарні Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Віталій Шевчук пропустив 91% засідань та комісій. При цьому на засіданнях міської ради він з’явився п’ять разів, а на комісіях – жодного разу. Серед причин прогулів – кілька лікарняних та виробнича необхідність.

Ще один представник фракції “Слуги народу” Сергій Ведерніков пропустив 53% засідань та комісій. Пропускав через відпустку, відрядження та лікарняні.

У фракції “За майбутнє” всі депутати – прогульники. В середньому представники цієї фракції прогуляли 47% засідань та сесій. Найбільше – Михайло Желізник та Борис Цвігун: по 55% кожен.

Так само всі депутати – прогульники у фракції “Рідного міста”. Найрідше на засіданнях з’являвся Валерій Гордійчук, генеральний директор КП “Міськтепловоденергія”. Він пропустив 63% засідань та комісій. Не з’являвся через відпустку, хворобу чи виробничу необхідність.

Найменше прогульників у фракції “Свободи” – одна з 11 представників. Підприємиця Олена Солодковська пропустила 45% засідань і комісій.

Ірина Шелепницька, завідувачка відділу інформаційної діяльності, взаємодії з органами влади та інститутами громадянського суспільства у Кам’янець-Подільській міськраді не пропустила жодної комісії та лише один день не була на засіданні міськради.

Таку тенденцію Рух ЧЕСНО помічає саме тоді, коли депутат є представником фракції мера, якому потрібні голоси для ухвалення рішень, та коли депутат працює в апараті ради.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook